DOLAR 32,3744
EURO 35,0015
ALTIN 2.325,97
BIST 9.090,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Buz Yeme İsteğinin Sebebi Nedir?

04.04.2020
A+
A-

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl dünya nüfusunun neredeyse yüzde 30’unu etkileyen kansızlık, saç dökülmesi, çarpıntı ve halsizlik gibi pek çok rahatsızlığa sebep oluyor. Doğru ve sağlıklı beslenmemek kansızlığa neden olan en önemli etkenlerden biridir. Gerekli olan tedaviyi uygulamamanın ilerleyen yaşlarda ciddi hastalıklara neden olabileceğini ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Bünül, “Çocuklarda büyüme gelişme geriliği, yetişkinlerde halsizlik ve baş dönmesi ve yaşlılarda ise nefes darlığının sebebi kansızlık olabilir. Bazı özel durumlarda ise taş, toprak, kahve, buz yeme isteği de kansızlık belirtisi olabilir,” dedi.

Tıptaki adı anemi olan kansızlık, dokulara oksijen taşıyan kan hücrelerinin yetersiz olması olarak tanımlanır. Dr. Fatih Bünül, Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre hemoglobin değerinin erkeklerde 13 g/dL, kadınlarda ise 12 g/dL’nin altında olmasının anemi olarak değerlendirildiğini söyledi.

TAŞ, TOPRAK, KAHVE VE BUZ YEME İSTEĞİ KANSIZLIK BELİRTİSİ

Yetişkin bir hastada en çok görülen kansızlık belirtilerinin halsizlik, baş dönmesi ve çarpıntı olduğunu ifade eden Dr. Fatih Bünül, “Çocuklarda büyüme gelişme geriliği, zekâ düzeyinde gerilik ve buna bağlı olarak okul başarısında düşüş görülebilir” açıklamasında bulunurken, yaşlı bireylerde de nefes darlığı, yürümede zorluk, ayaklarda şişlik gibi belirtilerin olabildiğini söyledi. Vücudun kansızlığa uyum sağlayabildiğini ve kansızlığın bir noktaya kadar hiçbir belirti göstermediğinin altını çizen Dr. Fatih Bünül, “Bazı özel durumlarda ise; taş, toprak, kahve, buz yeme isteği, saç dökülmesi, tırnak bozuklukları, dudak kenarında çatlamalar görülebilir,” şeklinde konuştu.

BİRDEN ÇOK NEDENE BAĞLI OLARAK ORTAYA ÇIKABİLİYOR

Hastaların genel olarak kansızlığın tek bir sebebi olduğu düşüncesine kapıldığını söyleyen Dr. Fatih Bünül, “Oysa kansızlığın birden çok nedeni olabilir. Bu nedenler arasında demir eksikliği, talasemi sendromları, kronik böbrek hastalığı, endokrin hastalıklar, B12 eksikliği, folik asit eksikliği, kemik ve kemik iliği hastalıkları, kronik hastalığa bağlı anemiler, karaciğer hastalıkları ve emilim bozuklukları yer alıyor,” dedi.

BU BESİNLER KANSIZLIĞA BİREBİR!

Kansızlığın tedavi edilmesi için öncelikle nedeninin ortaya çıkarılması ve ona göre bir tedavi uygulanması gerektiğini söyleyen Dr. Bünül, “Bu sebep vitamin eksikliği ise, verilecek ilaçlarla vitamin eksikliği giderilmeli. Kansızlık çok fazla ve kişinin yaşamsal fonksiyonlarını tehdit ediyorsa kan vermek de gerekebilir” dedi.

Yetersiz beslenmenin de kansızlığa neden olduğunu vurgulayan Dr. Bünül, “Kansızlık tedavisinde doğru ve düzenli olarak özellikle demir içeren gıdalar ile beslenmek önemli. Kansızlığı olanla özellikle karaciğer, kırmızı et, tavuk ve balık eti, yumurta, üzüm ve pekmez, kuru baklagil, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru dut gibi kuru meyveler, yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı) fındık, fıstık ve susam tüketebilirler” önerisinde bulundu.

İLİşKİLİ HABERLER Kansızlık En Çok Kadınları Etkiliyor!

Kansızlık En Çok Kadınları Etkiliyor!

Toprak Yeme İsteği Kansızlık Belirtisi mi?

Toprak Yeme İsteği Kansızlık Belirtisi mi?

Kansızlığın Çaresi Meyve Suyu

Kansızlığın Çaresi Meyve Suyu

Kansızlık ve Besinler

Kansızlık ve Besinler

İLİşKİLİ GALERİLER Demir Eksikliği Anemisine Bağlı Kansızlık Yaşayanlar; Ispanaklı Yumurta Yiyin!

Demir Eksikliği Anemisine Bağlı Kansızlık Yaşayanlar; Ispanaklı Yumurta Yiyin!

Kansızlığa İyi Gelen Besinler

Kansızlığa İyi Gelen Besinler

Hem Kansızlığa Hem de Uykusuzluğuna Birebir Besin!

Hem Kansızlığa Hem de Uykusuzluğuna Birebir Besin!

Bakteri ve Virüsleri Yok Eden Süper Besinler!

Bakteri ve Virüsleri Yok Eden Süper Besinler!

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.