DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Büyük Bankaların Mücadelesi ve Kripto Paraların Yükselişi

Büyük bankaların dijital para ile mücadelesi ve kripto paraların yükselişi üzerine derinlemesine bir inceleme.

31.03.2025
A+
A-

Kriptokoin.com – Büyük Bankaların Mücadelesi ve Kripto Paraların Yükselişi

Kriptokoin.com – Büyük Bankaların Mücadelesi ve Kripto Paraların Yükselişi

Yılın başından beri, dünya genelindeki büyük bankalar hisse senedi performansları ile ciddi bir mücadele içerisindeler. Bununla birlikte, fintech şirketleri ve kripto para birimleri büyüme ivmesi kazanmış durumda. Peki, dünya dijitalleşmeye tam olarak ne kadar hazır?

2020 yılı, özellikle doğal afetler ve pandemilerle dolu bir dönem oldu. Avustralya’daki orman yangınları ve küresel COVID-19 salgını, gezegene ve insanlara büyük zararlar verdi. Finans sektörü de, bu zor zamanlarda önemli zorluklarla yüzleşmek zorunda kaldı. İlk birkaç ay, birçok finansal kuruluş için oldukça çetin geçti.

BNN Bloomberg’in kıdemli sunucusu Jon Erlichman, yakın zamanda bazı bankaların ve fintech şirketlerinin hisse senetleri ile en büyük iki kripto para birimi olan Bitcoin ve Ethereum’un fiyat performanslarını analiz etti. CryptoPotato kaynaklı verilere göre, bu analizdeki sonuçlar oldukça dikkat çekici.

Özellikle Square ve PayPal gibi yenilikçi fintech şirketlerinin, geleneksel bankacılık sektöründen çok daha iyi bir performans sergilediği gözlemlendi. Bitcoin, yılın başından bu yana önemli bir fiyat artışı kaydederken, Ethereum bu artışları üç haneli oranlarla geride bıraktı.

Yılın Başından Bu Yana: Banka Hisseleri İçin İç Açıcı Değil

Dünyanın en büyük bankalarından bazıları, on yılı aşkın bir süredir hisse senedi performanslarıyla dikkat çekiyordu. Örneğin, Bank of America’nın hisseleri 2009’dan bu yana yaklaşık 10 kat artarak 2020 Şubat’ında 35 dolara kadar yükselmişti. Citigroup hisseleri 15 dolardan 80 dolara, JP Morgan 20 dolardan 140 dolara ve Wells Fargo 11 dolardan 50 dolara ulaşmıştı.

Ancak COVID-19 kaynaklı kriz, bu yıl dünya genelinde büyük bir etki yarattı. Özellikle Mart ayında, finans sektöründe on yıllardır görülmemiş fiyat düşüşleri yaşandı. Bu dönemde, bahsi geçen banka hisselerinin çoğu, birkaç gün içerisinde değerinin yaklaşık %50’sini kaybetti.

CryptoPotato’ya göre, hisse senetleri Mart diplerinden toparlanmış olsa da, yılın başından bugüne performansları hala olumsuz bir tablo sergiliyor. JPMorgan, yıl başından bu yana %30, Bank of America %33, Citigroup %46 ve Wells Fargo %58 oranında değer kaybetmiş durumda. Ayrıca, Western Union (-%17) ve American Express (-%19) gibi diğer finansal hizmet şirketleri de önemli kayıplar yaşadı. Bu bağlamda, bankacılık sektörünün en büyük destekçilerinden biri olan Warren Buffet’in, bu yıl banka hisselerinin çoğunu satması dikkat çekici bir gelişme.

Fintech Şirketleri Yeşil Renkte

Fintech Şirketleri Yeşil Renkte

Kriz, yukarıda bahsedilen tüm finans şirketlerini etkilemiş olsa da, bazıları yalnızca toparlanmakla kalmadı, aynı zamanda önemli derecede yükseliş gösterdi. Örneğin, MasterCard hisseleri 345 dolardan 203 dolara düşerken, Visa’nın değeri 213 dolardan 135 dolara geriledi. Ancak her iki şirketin de hisseleri yılın başından bu yana artış gösterdi.

Özellikle çevrimiçi odaklı finansal hizmet şirketleri, dikkat çekici bir performans sergiledi. PayPal, 2020’ye 110 dolardan başladı ve Mart ortasında 85 dolara düşmesine rağmen o zamandan bu yana %94 oranında değer kazandı. Jack Dorsey’in Square’i ise, Mart ayındaki %55’lik düşüşten sonra %178’lik bir artışla büyük bir sıçrama gerçekleştirdi. İlginç bir şekilde, her iki firma da son aylarda kripto para birimleriyle ilgili faaliyetlerini artırdı. Square, 50 milyon dolarlık Bitcoin alımı yaparken, PayPal da ABD merkezli müşterilerine çeşitli kripto paraları satın alma, satma ve saklama imkânı sunacağını duyurdu.

Peki, Bitcoin ve Ethereum Ne Durumda?

Kripto para piyasası, Mart ortasındaki çalkantılı dönemden de etkilenmeden duramadı. Bazı altcoin’ler bir saat içinde %80’e kadar değer kaybetti. Bitcoin ve Ethereum ise sırasıyla 3.700 ve 100 doların altına düştü. Bu, yüzdesel olarak yaklaşık %50’lik bir kayba eşdeğerdi. Ancak yılın geri kalanı her iki kripto para birimi için de oldukça olumlu geçti.

Bitcoin, birçok yatırımcı tarafından güvenli bir sığınak aracı olarak görülüyor. Kurumsal yatırımcıların artan ilgisi, üçüncü halving süreci ve büyük şirketlerin değer saklama özellikleri için BTC alımları, Bitcoin’in yılın başından bugüne kadar %80’den fazla değer kazanmasına katkı sağladı. Sadece birkaç gün önce, Bitcoin 13 bin dolarlık yıllık bir rekor kırdı.

Öte yandan Ethereum, 2020 yılında merkezi olmayan finans (DeFi) trendinin popülaritesinden yararlanarak kayda değer bir artış gösterdi. Ethereum, birçok DeFi projesinin temel teknolojisi olarak çalıştığı için, %200’ün üzerinde bir artışla dikkat çekici bir performans sergileyerek en iyi performans gösteren varlıklar arasında yer aldı.

Bütün Bunlar Ne Anlama Geliyor?

CryptoPotato yazarlarından Jordan Lyanchev’e göre, dünya, COVID-19’un yarattığı değişikliklerin etkisi altında kalıyor. İzolasyon ve evden çalışma uygulamaları, toplumu giderek daha dijital bir hale getiriyor. Finans dünyası da bu dönüşümden geri kalmayacak. İnsanlar, daha fazla çevrimiçi girişim arayışına girecek ve dijital olarak aktarılan fonlar, yeni normalin bir parçası haline gelecektir. Bu nedenle, geleneksel finans kurumlarındaki düşüş ve kripto para birimleri gibi yenilikçi teknolojilerin yükselişi, çevrimiçi dünyaya kitlesel geçişin başlangıcını temsil ediyor olabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.