DOLAR 32,2129
EURO 35,0082
ALTIN 2.500,74
BIST 10.739,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
23°C
Parçalı Bulutlu
Sal 25°C
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C

Burundan nefes al, virüsten korun!

16.06.2020
A+
A-

Uyruk Gazetesi’nden Güldem Çoktan’ın haberine göre kaliteli ve dinç bir hayat için dürüst nefes almanın önemini vurgulayan nefes eğitmeni Ayça Özdem Kurt, koronavirüs salgınından korunmak için solunumun mutlaka burundan yapılması gerektiğini söyledi.

Koronavirüs salgınından korunmak için maske takmak, sosyal mesafe kuralına uymanın yanı sıra dürüst nefes alıp devretmek de bir öyle manâlı. Nefes eğitmeni Ayça Özdem Kurt, virüsten korunmak için organizmanın dürüst oksijenlenmesi gerektiğini belirterek nefesin burundan alınıp verilmesi gerektiğini söyledi.

‘Nefes egzersizi yap’

Maske takılıyken solunum sorunu yaşayanlara da nefes egzersizi yapmalarını öneren Kurt, şunları söyledi: “Burun boşluğunda hava az kalsın bir laboratuvara girmiş gibi olur. Ilk Önce mikrop ve virüsler ayıklanır ve mukoza göre tutulur. Hava, burun boşluğunda nemlenir ve ısısı ayarlanır. Nefesler defalarca sakin ve yumuşak olmalı. Maske ile nefes almakta zorlanan kişiler alışamıyor ve bıkkınlık çekiyorlarsa, bilhassa de nefes darlığı varsa bir akciğer uzmanına görünmeli.”

Dinç bir yaşamın formülünün dürüst nefes olmak olduğunun altını çizen Kurt, koronavirüs salgınından da bu sayede korunulabileceğini söyledi. Kurt, “Burun baştan sona alınan nefes, akciğerlere ulaşmadan önce ısıtılır, nemlendirilir ve temizlenir. Burnumuzun bu temizleme ve iklimlendirme işlevleri, akciğerlerimiz ve genel sağlığımız için çok önemlidir. Virüsten korunmak için de organizmanın oksijenlenmesi içten olmalıdır. Doğru oksijenlenmek için nefesi mutlaka burundan alıp vermeliyiz. Burunun bir laboratuvar olduğunu unutmamalıyız. Ağızdan verilen nefes orantısız karbondioksit kaybetme anlamına gelebilir” diye konuştu.

‘Hastalıklara neden olur’

Burundan alınan nefesin daha dinç olduğunu söyleyen Kurt, ağızdan alınan hava ile mikropların direkt insan vücuduna girdiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Bilhassa uykuda, hareket halinde ve dinlenirken nefesi burundan alıp tahsis etmek önemlidir. Organizmamız normalde nefes olmak için büyük bir enerji sarf etmezken, ağızdan alınan verilen nefeste ekstra enerji harcarız. Yanlış nefes edinmek uzun vadede astım, uyku apnesi, panik atak, uykusuzluk, yürek damar sorunları, baş ağrısı gibi öyle fazla hastalığa sebep olabilir.”

‘YANLIŞ BİLGİ’

“Nefesi burundan al ağızdan ver” bilgisinin yanlış bir data olduğunu da söyleyen Kurt, şunları anlattı:

“Havanın burundan geçerek çıkması çok önemlidir; daha eksik karbondioksit kaybederiz, nefesi verirken de burun içinin nemlenmesi gerçekleşir, bu da bir sonraki nefese bizi hazırlar. Burnu tıkalı kişiler için, eğer majör bir kemik eğriliği yoksa egzersiz yaparak burnu açmaya niyetlenmek rasyonel olabilir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.