DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Bursa’nın Fethinin 700. Yılında Ziyarete Açılan Kur’an-ı Kerim: Bir Dostluğun Şahidi

Bursa’nın fetih sürecini anlatan bu özel paylaşımda, 700. yılda ziyaretle açılan Kur’an-ı Kerim’in dostluk ve mirasıyla buluşması anlatılıyor.

13.03.2026
A+
A-

14. yüzyılda Memlük Sultanı Berkuk’un hediyesi olan Kur’an-ı Kerim, Yıldırım Bayezid’e ithaf edilmek üzere yazıldı ve Bursa’da ziyaretçilere sunuldu. 1380 yılında kaleme alındığı kabul edilen bu değerli eser, 30 kilogramlık ağırlığı ve krem rengi kaplı kalın cildiyle dikkat çekiyor. Türk İslam Eserleri Müzesi’nde sergilenirken, 700. yıl dönümünde Bursa’nın fethinin kutlandığı bu yıl boyunca ziyaretçilere açılacak.

Etkinlik törende konuşan Bursa Valisi Erol Ayyıldız, Kur’an-ı Kerim’in bu anlamlı programa vesile olduğunu ve eserin Bursa’nın fethinin anısına değer katacağını belirtti. İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer de eserin geçmişte Türk İslam Eserleri Müzesi’nden İnebey Yazma Eserler Kütüphanesi’ne devredildiğini, restore edilerek bugün tekrar görücüye çıkarıldığını aktardı.

Özer, Kur’an-ı Kerim’in tezyih, hat, cilt ve kaatı sanatlarının bir araya geldiği tam bir sanat eseri olduğunu vurguladı. Vakfiyeye göre sultan Bayezid Han’a hediye edilen bu Kur’an-ı Kerim’in, “Gazi sultanların sultanı” olarak anılan padişahın türbesinde okunmak üzere vasiyet edildiği belirtiliyor. Bu vakıflar, eserin manevi değerini de pekiştirmektedir.

Bir dostluk yadigarı olarak nitelendirilen Kur’an-ı Kerim’in, dostluk ve kardeşliği hatırlatması, bu eserle 700 yıldır korunup gelecek kuşaklara aktarılması, uzmanlar tarafından da üzerinde durulan bir konu oldu. Tasavvuf tarihçisi Prof. Dr. Mustafa Kara, bu hediyenin iki Müslüman sultan arasındaki dayanışmanın ifadesi olduğunu ve ecdadın bu mirası bugünlere taşıdığını ifade etti.

Programa son olarak İMV Şevket Bulut dua ederken, Kur’an-ı Kerim ziyaretçilere açıldı ve bu tarihi bağın yeniden canlı tutulması sağlandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.