Bursa’da Yol Ortasında Kalan Mezar: Sıtma Dede’nin İlginç Hikayesi
Bursa’da yol ortasında kalan mezarın ilginç hikayesini Sıtma Dede üzerinden sürükleyici bir anlatımla keşfedin.
Gürsu ilçesine bağlı Karahıdır Mahallesi’nde, yol genişletme çalışması sırasında dikkatleri çeken eski mezar, artık yolun tam ortasında duruyor. 1978’e kadar yol kenarında olan kabrin, dönemin sıtma hastaları için bir dua noktası olarak bilindiği anlatılır. Zamanla yolun genişletilme projesi, bir komşunun bahçesini devlete hibe etmesiyle bu mezarın yolun ortasında kalmasına yol açtı. Sütma hastalığından şifa bulduğunu söyleyenler, mezarlar zincirinin bu köklü anısını bugün hâlâ hatırlıyor.
“MEZAR TAŞI YOK” notuyla başlayan anılar, mahalleli için özel bir anlam taşıyor. Mahalleden Recep Uslu (75), çocukluk anılarından bahsederken, eski sulak arazilere bağlı olarak sıtmanın yaygın olduğundan söz ediyor. “Buraya gelip dua edenler şifa bulmuş, hatta köylerden gelenler vardı. Şimdi yalnızca hatıralar kaldı; mezar taşı yok,” diye ifade ediyor Uslu. Köyün hayırseverlerinden biri, bu mirası korumak amacıyla mezar taşını yaptırıp getirmiş.
“HİBE ETTİ” şeklinde açıklanan süreçte, yolun tek şeritli olduğu yıllar hatırlanıyor. Uslu, mezarın yolun sol tarafında kaldığını ve varlığını sürdürmesi için bahçenin hayır olarak bağışlandığını belirtiyor. 1978 yılında bahçe sahibi, yol yapımına karşılık arsasını devlete bağışlayınca, mezar yolun ortasına oturmuş. O dönem Hacı Dayı’nın yol için uygun görmesiyle ve diğer tarafların da izin vermesiyle, bu ilginç konum ortaya çıkmış. Haberin kaynağı Demirören Haber Ajansı ve Yaşam ile ilgili bilgiler Haberler.com üzerinden aktarılmıştır.