DOLAR 32,2173
EURO 34,9734
ALTIN 2.509,19
BIST 10.895,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Açık
İstanbul
24°C
Açık
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C
Cts 23°C

Burhan Kuzu’dan Zindaşti açıklaması

29.05.2020
A+
A-

Haber Global’de yayınlanan ‘Jülide Ateş’le 40’ programının bu haftaki konuğu eski AKP milletvekili Burhan Kuzu oldu.

 

Sözcü Gazetesi’nden Damla Güler’in haberine kadar birçok manâlı açıklamalardan bulunan Kuzu’ya 19 Mayıs’ta fazla tartışılan Kurtuluş savaşı için Vahdettin’e teşekkür etmesi konusu da soruldu. Kaynağının Atatürk ve Cumhuriyet düşmanı Kadir Mısıroğlu olduğunu söyleyen Kuzu, ”Kurtuluş Savaşı’nın baş kahramanı kimdir?” sorusuna, ”Şüphesiz Atatürk’nesil. 18 Mayıs’ta Vahdettin’i 19 Mayıs’ta Atatürk’ü andım. Ben isterim oysa Vahdettin’i de ansınlar Atatürk’ü de ansınlar. Benim kaynağım Kadir Mısıroğlu’dur. Bütün tarihçileri okurum lakin bu benim kaynağım kabul edilsin. Lozan bizim kuruluş ve kurtuluş belgemizdir onda bir tereddüd yok” yanıtını vermesi uyarı çekti.

“KİŞİLER LAİK OLMAZ”

ÖTE YANDAN ”Devlet laik olmalı mı?” sorusunu yanıtlayan AKP’li Kuzu, ”Şüphesiz. Laikliği benim anladığım manayla anlıyorsa tabii oysa kuşkusuz. Ayrıca laik hem müslüman olunmaz. Laiklik kuruma ait bir kavramdır. Kişiler laik olamaz. Laikliğin gerçek manası bilinmediği için böyle sapmalara niçin oluyor” ifadelerini kullandı.

“ADAM, ‘BARON DEĞİLİM’ DİYOR”

Uyuşturucu baronu Naci Zindaşti’nin tahliyesi için hakimi arayıp aramadığı sorusuna yanıt veren Kuzu, şunları söyledi:

* Uyuşturucu baronu deyince, sanki adam baronluktan yatıyor da baronluktan çıkarmış, uyuşturucu suçundan çıkarmış gibi. Adam, ‘Ben baron değilim diyor, ben baronsam Türk yargısı niye beni içeri atmıyor’ diyor. Onun dediğini söylüyorum, müdafaa etmek anlamında söylemiyorum.

”YARGIYI ARAYAN NE İLK NE DE SON KİŞİYİM”

* Benim aradığım dönemde dava açılmamıştı ve dava açılmadan hakimi seslenmek suç olmaktan 2014’te çıkarılmıştı. Türkiye siyasetinde hak duygusal arayan ne ilk benim ne de son benim. Binlerce arayan var. Bunlar gayet doğal olan şeyler.

* Benim nüfuz olarak aradığım süre bulunduğum konum talimat vermeye müsait değildi. Benim baronla filan işim olmaz. Bulunduğum konum buna müsait yok, mizacım müsait yok. Sigara bile bilmem beni haberdar olan bilir.

* Bilinsin ancak Türkiye’de yargıcı arayan siyasetçi de ne birincil benim ne son benim, binlerce arayan var.

NE OLMUŞTU?

6 Nisan 2018’de düzenlenen operasyonda gözaltına alınan İranlı uyuşturucu baronu Naci Zindaşti 5 adamıyla, ‘adam öldürmek’, ‘cinayete azmettirmek’ ve ‘FETÖ üyeliği’ suçlarından tutuklanmıştı. 6 ay tutuklu kalan Zindaşti, gece yarısı kararıyla terhis edilmişti. Savcılık tahliyeye itiraz etse de Zindaşti ve adamlarına bir daha ulaşılamamıştı. İddiaya göre eski AKP milletvekili Burhan Kuzu, Zindaşti’nin tahliyesi için hâkimlere zorlama yapmıştı.

Hâkimler ve Savcılar Kurulu dosyaya el koydu. Terhis kararını veren Dominant C.Ö. görevinden alınarak geçici olarak Küçükçekmece Hakimliği’ne oradan da Erzurum’a gönderildi.  HSK soruşturma başlatıp müfettiş görevlendirdi. Müfettiş incelemesi başladığında ise Baskın C.Ö. Erzurum’daki yeni tayin yerine atanmıştı.

Burhan Kuzu hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı kadar başlatılan soruşturma ise iki önce ay tamamlandı ve Kuzu hakkında, ‘nüfuz ticareti’ suçundan 5 yıla değin hapis istemiyle dava açıldı. Kuzu iddianamedeki ifadesinde, hakimlere talimat ve telkinde bulunmadığını belirterek şu lahza ki görevinin herhangi bir şekilde adalet mercilerine zorlama kurabilecek bir makam ve tahsis olmadığını savunmuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.