DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C

Bulimia Hastalığı Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

29.02.2020
A+
A-

Bulimia hastalığına sahip olan kişiler kilo alımını önlemek için tekrarlayıcı bir şekilde kendini kusturma, dışkılamayı hızlandırıcı ya da idrar söktürücü vb. ilaçların kullanabilmekte, aç kalma ya da ağır egzersiz gibi uygunsuz dengeleyici davranışlar gösterebilmektedir. Tıkınırcasına yeme (kısa sürede bir kişinin yiyeceği miktardan çok fazla yeme) ve uygunsuz dengeleyici davranışların (kusma, ilaç kullanma gibi) ortalama 3 ay içinde en az haftada bir kez olması gerekmektedir. Kişi vücut şekli ve ağırlığından gereğinden fazla düzeylerde etkilenmektedir.

Tıkınırcasına yeme atakları esnasında kişiler önceden planladıkları yüksek kalori içeren genelde karbonhidrat içeren besinler tüketirler.  Atak sonrası pişmanlık ve suçluluk duyguları, kendini eleştirme, uygun olmayan ve zararlı dengeleyici davranışlar sergileyebilir. Tıkınırcasına yeme atakları olmadığı dönemlerde ise kalori alımlarını kısıtlar, düşük kalorili gıdalar alırlar.

TIKINIRCASINA YEME ATAKLARI NASIL GERÇEKLEŞMEKTE?

Tıkınırcasına yeme ataklarının başlamasını sağlayan en büyük etken kişinin kendini mutsuz ve kederli hissetmesi gelir. Diğer tetikleyiciler arasında stres, diyet kısıtlamaları, vücut ağırlığı ve şekli ile ilgili olumsuz hisler ve sıkılma hali sayılabilir. Tıkınırcasına yeme ataklarının sonrasında kişilerde kendini beğenmeme, suçlama, pişmanlık gibi sıkıntı ve öfke hali gözlenebilmektedir.

BULİMİA HASTALARININ PSİKOLOJİK DAVRANIŞ ŞEKLİ NASILDIR?

Kişiler hem çok fazla yedikleri için mide şikâyetlerini gidermek veya kilo almaktan korktukları için kendilerini kusturmaya çalışır ya da kusmalarını sağlayacak ilaçlar kullanabilirler. Bulimiası olan bireyler kilo alımını önlemeye yönelik yanlış bir şekilde tiroid hormonları kullanmaya başlayabilir. Bu davranış hayati tehlike oluşturabilir. Benzer amaçla şeker hastalığı olan bulimiası olan kişiler, insülin dozlarını azaltabilir ya da atlayabilirler. Kilo alımını engellemek için aşırı düzeyde egzersiz yapar ya da uzun süreler aç kalmaya çalışabilirler.

BULİMİA HASTALIĞI KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Düşük özgüvenli kişiler, Depresif belirtileri olan ve sosyal anksiyete bozukluğu yaşayan kişiler, Çocukluk döneminde aşırı düzeylerde kaygı belirtileri olan kişiler, Zayıf vücut idealinin içselleştirilmesi, Çocukluk çağlarında cinsel ve fiziksel istismar yaşayanlar, Çocuklukta obezitenin var olması, erken yaşlarda ergenliğe giriş, Ebeveynin aşırı veya yetersiz düzeyde müdahaleleri.

Bulimianın sonuçları nelerdir?

Amenore (adet görememe) ya da adet düzensizlikleri görülebilir. Kusma davranışları sonucu vücuttaki su-tuz-mineral düzensizlikleri ciddi sorunlara neden olabilir. Yemek borusunda kusmalar sonrası yırtılma, midede delinmeler, kalp ritim bozuklukları gibi nadir ama ölümcül sonuçlar doğurabilir. Laksatif (dışkılamayı arttırıcı, kolaylaştırıcı) ilaçların uygunsuz kullanımı ile bağırsak hareketleri olumsuz etkilenir ve bunlar olmadan dışkılayamama gelişebilir. Duygu durum bozuklukları, kaygı bozuklukları, alkol, madde, uyarıcı nitelikte yasadışı ilaç kullanımı ve kişilik bozukluğu ile birlikte görülebilir.

BULİMİA HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Bulimiya nervozada iyileşme oranları anoreksiyadan daha iyidir. Bulimiya nervozada bilişsel davranışçı terapi ve ilaçla tedavi birlikte uygulanmaktadır. Terapiler ile erken dönem travma yaşantıları ve bunlara yönelik çalışmalar, stresle mücadele, bedeni olumlu algılama, duygu durumla ilgili düzenlemeler ve dürtü kontrolü sağlama konularında gelişme sağlanır. İlaçlı tedaviler ile kaygı ve depresif belirtilerde normalleşme, öfke kontrolü alanında iyileşmeler gerçekleştirilmektedir.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.