DOLAR 32,3713
EURO 34,7774
ALTIN 2.410,97
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Bu tasarımın sahibi bir Türk

Jaguar 1990 senesinde, ünlü XJR-12 yarış otomobili ile Le Mans 24 Saat’i birincilikle bitirmeyi başarmıştı. Ekip,1993 yılında yarışa bu kez üç tane XJ220 ile katıldı ancak başarılı olamadı. İngiliz otomobil üreticisi o zamandan beri, yani 20 yılı aşkın bir süredir dayanıklılık yarışlarında yer almadı ancak bir Türk tasarımcı, son konseptiyle bunu değiştirebileceğini umuyor.

21.11.2017
A+
A-

SS-107 olarak adlandırılan Le Mans yarışçısı, Michelin Tasarım Yarışması kapsamında uzman taşıt tasarımcısı Serdar Soyal tarafından tasarlandı. Konseptin, 2030 yılı Le Mans 24 Saat’e katılarak ünlü yarış etkinliğinin 107’inci yılını ve Jaguar’ın 85’inci yılını kutlayacağı hayal ediliyor.

Birçok modern Le Mans yarış otomobili gibi, SS-107 konsepti de birkaç ortak tasarım özelliğine sahip. Düşük, eğimli ön bölüm, ön tamponların içine yerleştirilen farlar ve yelken benzeri arka spoyler gibi ipuçları günümüzdeki araçlarla benzerlik gösteriyor ancak bu konseptin asıl farkını koyduğu nokta mühendislik.

Soyal, Le Mans yarışçısı Jaguar konseptinin tamamen elektrikli olacağını düşünüyor. Haksız da sayılmaz çünkü ne de olsa 2030 yılından bahsediyoruz. Şimdi bu elektrik kısmının biraz detayına inecek olursak; otomobilin tekerleklerinde dört batarya takımı yer alacak ve her biri gelişmiş bir türbin sistemi sayesinde otomobil pistte ilerlerken yeniden şarj olacak. Gövdede de aynı işlemi yapmak üzere monte edilmiş türbinler yer alacak.

Aracın gelişmiş güç aktarma organı, tek bir şarjla 1,065 kilometrelik yol kat edebilecek. Ayrıca pit stoplarda gücü azalan bataryalar, tamamen şarj edilmiş bataryalar ile değiştirilebilecek. Otomobilin maksimum 465 km/s hıza ulaşabileceği hayal ediliyor.

Tasarım, sürücüye göre uyarlanan tek bir monokok şasi etrafında geliştirildi ve ilhamını sadece Le Mans yarış araçlarından değil, ünlü XJ220 yol otomobilinden de aldı. Nanoteknolojik hidrofilik ön cam daima sınırsız görüş sağlarken, nano-jel yarış koltuğu da sürücünün boyutlarına tam olarak uygun olan şekli alabilecek. Fazlasıyla fütüristik bir çalışma olmasına rağmen Soyal, konseptinin Le Mans’ın geleceğinde yer alabileceğine inanıyor.

Renault Trezor Konsept Otomobil İncelemesi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.