DOLAR 32,3640
EURO 34,9533
ALTIN 2.325,55
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

‘Bu seneki sınavlar avantajlı’

07.05.2020
A+
A-

Koronavirüs salgınına karşısında alınan tedbirler aşamalı ve kontrollü bir şekilde hafifletiliyor. Normalleşme planları çerçevesinde YKS ve LGS yeni imtihan tarihleri açıklandı. Buna tarafından LGS 20 Haziran, YKS 27-28 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek. Mektebim Koleji Eğitim Koordinatörü Serdar Şeker sınavlara karşın yeni açıklanan kararlar doğrultusunda öğrencilerin üç noktada avantaja sahip olabileceğini söyledi.

Yeni imtihan tarihleriyle beraber yapılan direktifler sonucunda üç avantajın oluştuğunu bildiren Serdar Şeker, sınav tarihlerinin, sınavda uygulanacak sürenin ve barajın geriye doğru çekilmesinin önemine uyarı çekerek şunları söyledi:

”Açıklanan sınav takvimiyle beraber alınan kararlara baktığımızda öğrenciler açısından önemli kolaylaştırmalar söz konusu. Üniversite sınavının 1 ay dek öne çekilmesi bu salgın döneminde yaşanacak daha uzun vadeli stresin de bir anlamda kısalmasına sebebiyet verecek. Salgın sebebi evde geçirilen zaman öğrencilerde doğal olarak bir bezginlik yaşanmasına sebebiyet verdi. Muhtemel olduğunca seri bir şekilde imtihan stresinden kurtulmak istiyorlardı. Imtihan tarihinin bu noktada öne çekilmiş olması, öğrencilerde oluşan gerilim açısından yardımcı olabilecektir”.

”İkinci menfaat, imtihan süresinin uzatılması noktasında”
İkinci avantajın imtihan süresinin uzatılması noktasında yaşanacağını gösteren Şeker, “TYT oturumuna yarım saatlik süre eklenerek 165 dakikaya çıkarıldı. Bugüne dek kendisini 135 dakikaya göre ayarlamış öğrencilerin bundan sonraki işlem içinde kendilerini yeni ayarlanmış zamana kadar organize etmelerini bekleyeceğiz. Özellikle ilk etapta yapamadıkları sorulara geri dönebilmeleri için ilave bir zamana sahip olacaklar. İlave edilen 30 dakika takıldıkları sorulara daha artı zaman ayırabilmelerine asistan olacaktır” dedi.

180 olarak uygulanan TYT baraj puanının 170’e indirilmesini de üçüncü menfaat olarak gördüğünü ifade eden Şeker, ”Geçtiğimiz senelerde 170-180 puan bandında yaklaşık 100 bine yakın öğrencimiz herhangi bir üniversiteye yerleşemeyerek açıkta kalıyordu. Bu yıl yaşanan mucizevi durumdan nedeniyle karar vericiler, bu noktada bir rahatlama temin etmek istemiştir. Bunu da bir menfaat olarak görmemiz gerekir. Bu açıklamalardan sonradan alınan kararları seri bir şekilde değerlendirerek sürece armoni sağlamaları ve bolca deneme sınavları, soru çözümleri ve tekrarlarla kendilerini hazırlamalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

”Sınavlara kendi okullarında girecekler”
Öğrencilerin yaşanan salgın hastalık sebebi ile vakitlerini evlerinde geçirdiklerini belirten Şeker, ”LGS’ye giren çocuklar muhtemelen dışarı çıkacakları ilk gün hayatlarının kayda değer bir dönemecini oluşturacak olan bir sınava girecekler. Bu doğal olarak ilave bir gerginlik oluşturacak. Lakin çocukların kendi okullarında sınava girecek olmaları mutlaka bu vesvese durumunu önemli ölçüde azaltacaktır. Öğrenciler imtihan için okullarına geldiklerinde hiç bilmedikleri bir ortamla karşılaşmayacaklar. Kendi okullarında sınava girecekler. Yabancı ortam gerilimi azalmış olacak. Okulun dışında kendi kılavuz öğretmenleri tarafından karşılanacaklar. Bu da öğrencilere mekanda davetli olmama hissiyatı vererek moral sağlayacaktır” diye konuştu.

”Motivasyonlarını yüksek tutmaları gerekiyor”
LGS ve YKS’de bu seneye özel olarak imtihan kapsamlarının daraltıldığını ifade eden Şeker ”Bu sene için imtihan birinci dönem konularından hazırlanacak. Sınavda sorumluluk sahibi olunan konuların azalması, öğrencilerin dominant oldukları konuların rakam olarak artması anlamına geliyor. bolca her tarafta ve zamanı içten faydalanma çalışmaları yapılması gerekiyor. Uzakta eğitim materyallerinin oldukça çok kullanılması yararlı olacaktır. Pek çok kurumun uyguladığı online deneme sınavları var. Muhtemel olduğunca fazla deneme sınavlarına girmeleri yardımsever olacaktır” biçiminde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.