DOLAR 32,3740
EURO 34,9623
ALTIN 2.325,52
BIST 9.065,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

“Bu ilaç enfeksiyonu engelliyor, virüs yoğunluğunu da azaltıyor”

22.10.2021
A+
A-

Milliyet Gazetesi’nden Hande Atılgan’ın haberine göre raporda Prof. Dr. Oğuz Kılınç, Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol ve Dr. Levent Akyıldız tarafından, “Kovid-19 tedavisinde antiviraller” başlığıyla, kaleme alınan yazıda; ABD merkezli Merck and Co. tarafından üretilen Molnupiravir’e ilişkin son veriler yorumlandı.

İlacın tedavi metodunun “Hayvan çalışmaları, Molnupiravir’in hem Kovid-19 enfeksiyonunu engellediğini hem de enfeksiyondan kısa süre sonra verilmesinin hayvanlarda virüs popülasyonunun azalmasını sağladığını göstermiştir. Sonuçlar Molnupiravir’in ayaktan hastalarda virüs yükünü hızla azaltacağına işaret etmektedir” ifadeleriyle açıklandığı çalışmada, ilacın Favipiravir’le kombinasyonunun, tek başına kullanımına göre daha başarılı sonuçlar verdiği de kaydedildi.

Etkinliği kesin olarak ortaya konan bir antiviralin halen bulunmadığına işaret edilen yazıda, “Bu amaçla yapılan klinik çalışmalarda en çok incelenen ve tedavide yeniden konumlandırılarak kullanılan ajanlar, etkili tedavi bulunması konusunda zaman kaybına neden olmuş olabilir. Kovid-19’a özgü yeni antivirallere acilen gereksinim vardır, mevcut kaynakların yeni ajanların araştırılmasına, geliştirilmesine ve çalışılmasına ayrılması en akılcı yaklaşımdır” denildi.

Onay gelmeden ilgi

Bloomberg HT’nin aktardığına göre; Bill and Melinda Gates Vakfı, Molnupiravir’in gelecek yılın başında düşük gelirli ülkelere ulaştırılması için 120 milyon dolarlık bir fon ayırdı. İlacın ismi, DSÖ’nün yoksul ülkeler için planladığı ilaç tedariği programında da geçiyor. Reuters’ın ulaştığı taslak belgeye göre, Örgüt’ün yoksul ülkeler için düzenlediği program kapsamında; bir yılda 200 milyon olacağı tahmin edilen yeni vakalar arasından 120 milyonunun tedavi edilebileceği oranda, ilaç tedarik edilmesi planlanıyor. Molnupiravir’in ve hafif semptom gösteren hastaların tedavisi için geliştirilen diğer ilaçların bu programa dahil edilmesi bekleniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.