DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 21°C

Bu çocuklar bizden farklı, dünya da aynı dünya değil

12.01.2018
A+
A-

Haydi lise yıllarınıza gidelim, oradan başlayalım…
– Hayatımda oyunculuk yapmadan önceki dönemde müzik vardı. “Bir müzisyenim” diyemem ama çok uzun süre bu noktada çalıştım. Lisenin okul orkestrasında erkek solisttim. Müzik kendimi ergenlikten gençliğe geçişimde ilk ifade ettiğim şey oldu. Ama sonra genelgeçer Türk aile yapısı gereği mühendislik okumak üzere İTÜ’ye girdim.

Sonra bir şey olmalı ki bugün oyuncusunuz…
– Evet. Okulun ikinci senesinde bana bir şeyler olmaya başladı. İçimde mani olamadığım şeyler patlıyordu. Diyordum ki, “Ya müzik işine gireceğim ya da öleceğim”. Caz söylemek istiyordum, böyle bir bölüm yoktu. Opera, halk ve sanat müziği vardı. Konservatuvara girdim, operayı seçtim. Sonra müzikal bölümüne geçtim, bir şekilde bir yol buldum ve bugün oyuncuyum.

Sizi Ortak Değerler Hareketi’nin toplantısında dinlemiştim. Hayatınız kolay değilmiş; yer göstericilik, paspas satmak gibi birçok iş yapmışsınız. Bu gençler şanslılar, saatlerce enstrümanlarıyla çalışma fırsatları var. Bu şans sizde olsaydı, hayatınız farklı olur muydu?
-Enstrümanınızın sizin uzvunuza ve ruhunuzun bir parçasına dönüşebilmesi için onunla çok vakit geçirmeniz gerekiyor. Birçok öğrenci biliyorum, enstrümanına deliler gibi âşık ama enstrümana sahip değil. Çalışabileceği herhangi bir enstrümanı yok. Halbuki o bir aşk. Her aşkta öfke, tutku, sevgi olur ya, onda onu yaşayacak enstrüman yok.

HER ŞEY KÖTÜ GİTMİYOR, UMUT BİZİZ!

Bu çocuklar bizden farklı, dünya da aynı dünya değil

‘Sende kulak yok’ dediler – Yiğit Karakaş (24)
Keman çalmaya dokuz yaşında başladım, Mersin’de konservatuvar sınavına girdim, “Sende kulak yok” dediler. Bir yıl sonra yine girdim, kazandım. Dünyanın önde gelen müzik otoriteleri Shlomo Mintz, Ivry Gitlis, Maxim Vengerov, Kurt Masur, Cihat Aşkın, Itzhak Rashkovsky gibi ünlü isimlerle çalışma imkanı buldum. 2013’te New York-Manhattan School of Music’teki sınavı geçtim ve şimdi orada lisans eğitimi görüyorum. New York’ta bulunan Lincoln Center’da New York Filarmoninin konser salonunda Hollywood yıldızı Kevin Spacey’nin sunumu ile gerçekleşen konserde Dünya Barış Orkestrası’nın Amerika prömiyerinde başkemancı olarak konser verdim. Burada kalan arkadaşlarım depresyonda. Benim başvurularımı da okumadan geri çeviriyorlar. Cem Yılmaz, “Bizde sanatçı sürünür” diyordu ya, evet sürünüyoruz ama biraz daha rahat etsek keşke.

Bu çocuklar bizden farklı, dünya da aynı dünya değil

Hiçbir hayali uzak görmüyorum – Elvin Hoxha-Ganiyev (21)
Dedem Server Ganiyev bir orkestra şefi ve kemancıydı, Bilkent Üniversitesi’nde Müzik Fakültesi ve Sahne Sanatları Bölümü’nün başıydı. Babam birinci viyolonsel, annem bir piyanist. Dedem keman öğretmeye başladığında 5 yaşındaydım. 6 yaşında eğitimime keman bölümünde devam edecek kadar ustalaşmıştım. 8’imde ilk orkestra konserini verdim ve aynı sene efsanevi Zakhar Bron’un öğrencisi olarak Zürih Konservatuvarı’nda Genç Öğrenci programına kabul edildim. Uluslararası yarışmalarda aralarında Papa’dan nişan da olmak üzere bir sürü ödül kazandım. İsviçre Kalaidos Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Müzik Bölümü ve İspanya Queen Sofia Müzik Koleji’nde öğrenciyim. Hiçbir hayali uzak görmüyorum. Türkiye’de iyi eğitmenlerin şartlardan dolayı kaçıp gittiğini düşünüyorum. Devlet konservatuvarında bir arkadaşımı ziyarete gittim, bir odada dört kişi çalışıyorlar. Çok yetenekli insan var, enstrümanları yok, çalışacak odaları yok, koridorlarda çalışıyorlar.

Bu çocuklar bizden farklı, dünya da aynı dünya değil

Altın flütle yarışmaya geliyorlar – Denizcan Eren (24) 
Annem müzik öğretmeni. Babam amatör olarak Türk Müziği ile ilgileniyordu. Evde bir tane küçük elektrikli piyano vardı. Orada bir şeyler keşfetmeye başladım. İlkokul 3’teydim, Bilkent Üniversitesi’nin açtığı sınavla Stiliana Stavreva’nın flüt sınıfına kabul edildim. Orada liseyi de bitirdim, Fransa’da Nice Konservatuvarı’nda lisansımı tamamladım. Şimdi Çağdaş Eğitim Vakfı’nın bursuyla Basel Müzik Akademisi’nde yüksek lisans yapıyorum. İzmir’den Monaco’ya katıldığım birçok yarışmada birincilik ödülü aldım. Türkiye’ye dönmeyi düşünüyorum çünkü bütün ailem burada, dönmeyi düşünmüyorum çünkü orada değer görüyorum. Uzakdoğulular ellerinde altın flütlerle yarışmalara geliyorlar. Enstrüman çok önemli. Ferrari ve Doğan arasındaki fark gibi.

Bu çocuklar bizden farklı, dünya da aynı dünya değil

Herkesi stadyuma toplamak istiyorum – Beste Gürkey (15)
Babam perküsyon öğretmeni, ondan etkilendim. İlk konserimi, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nın açtığı seçmelerde başarılı olduktan sonra 11 yaşında orkestra önünde solist olarak verdim. Yurtiçi ve yurtdışında toplamda 83 konserde çıktım. Genelde 2 baget ile çalınan vurmalı çalgıları 6 baget ile çalabiliyorum. Perküsyonu insanlara öğretmek istiyorum. En büyük hayalim insanları bir stadyuma çağırıp, ellerindeki x bir şeyle müzik yapmanın mümkün olduğunu göstermek.

Bu çocuklar bizden farklı, dünya da aynı dünya değil

Çaykovski çalacağım – Bade Daştan (11)
Annemin arkadaşından piyano dersi alıyordum. 5 yaşındayken konservatuara kabul edildim. Bana kemanın uygun olduğunu söylediler. 9 yaşındayken 50 dakikalık bir resitalle sahneye çıktım. İtalya’dan Bulgaristan’a birçok yarışmadan birincilik ödülü aldım. En çok konçerto çalmayı seviyorum. Konserde Çaykovski çalacağım.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.