DOLAR 32,8036
EURO 34,7732
ALTIN 2.506,80
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

BTK’den TBMM’ye 5G raporu: Yüksek hız talebi! İnternet altyapısının yetersiz olduğunu söyleyen BTK 5G raporu hazırladı. TBMM’ye sunulan raporda önemli…

20.07.2020
A+
A-

Milliyet’ten Önder Yılmaz’ın haberine göre, vatandaşlar TBMM Dilekçe Komisyonu’na 5G teknolojisine ilişkin sorularını sordu. Komisyonun konuyu ilettiği BTK, TBMM’ye gönderdiği raporda mobil haberleşmenin gelişimi hakkında detaylar verirken, altyapının artık günümüz şartlarına uygun olmadığı 5G noktasında atılması gereken adımlardan bahsediliyor.

Şu anda kullanılan internet altyapısının yetersiz olduğuna değinilen raporda, bunun çözümünen 5G bağlantı teknolojisi olduğu vurgulanıyor. 5G aynı zamanda 4G ile uyumlu olduğu için de daha fazla vatandaşın ihtiyacına yönelik olacağı aktarılıyor.

Aynı zamanda devletlerin güç mücadelesine tanıklık edeceği söylenen 5G teknolojisinde yaşanacak dönüşüm ile birlikte önemli kazanımların elde edilebileceği aktarılıyor. Zaten geçen yıldan beri Huawei ve ABD arasında yaşanan gerilimin en büyük sebeplerinden birisi de Huawei’in 5G altyapısında liderliğini ilan etmesinde yatıyor.

İnternet kullanımlarının özellikle salgın döneminde artmasıyla birlikte altyapı yetersizliği de ortaya çıkmış oldu. İnsanların sürekli internet sağlayıcılarına hata, internet kopukluğu ve kesintileri gibi sorunları bildirmesi aslında bu raporda etkili olmuş gibi duruyor.

Vatandaşlardan gelen soruların cevaplarını bulduğu rapora göre 2011 ve 2019 yılları arasındaki mobil veri trafiğinin yüzde 138,7’ye çıktı. BTK’nin verilerine göre bu rakamlar 5 yıl içinde çok daha fazla artacak ve bu talebe karşılık çözüm de tahmin edeceğiniz üzere 5G teknolojisi.

Raporda, 5G teknolojisinin yüksek hız, düşük gecikme süresi ve ultra yoğun makineler arasında iletişimi sağlamak gibi temel 3 özelliğe sahip olduğu belirtiliyor.

Bahsedilen teknolojinin yalnızca mobil internet kullanıcılarına çözüm olacağı değil aynı zamanda drone, sanal gerçeklik ve akıllı sistemler yani IoT(Nesnelerin İnterneti) için de hayat kurtarıcı niteliğine değiniliyor. Aynı zamanda hazırlanan raporda, 5G teknolojinin kullanılma alanları da sıralanıyor.

Hazırlanan rapor heyecanlandırmış olsa da bu rapordan sonra kısa sürede atılacak adımlar ve gerekli altyapının hazırlanması önem arz ediyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.