DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 20°C

Borsanın nefesi mi kesiliyor?

16.09.2023
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nden Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre seçim sonrası gelen
rallinin ardından son günlerde hisse senedi piyasalarında egemen olan satıcılı seyir Borsa İstanbul’un ‘nefesi mi kesiliyor’ endişesine yol açtı.

2022 yılında yüzde 196.5 yükselişle getiri rekoru kıran BIST 100 endeksi 2023 yılına girilmesiyle seçim atmosferine girmiş ve 1 Ocak-31 Mayıs tarihlerini kapsayan beş ayda yüzde 11.2 kayıp vermişti.

Seçim sonrası belirsizliğin ortadan kalkması ve yeni ekonomi ekibi ile değişen ekonomi politikalarıyla çok ciddi bir ralliyi başlatan endeks bu hafta sert satışlara sahne oldu.

Haziran ayına 4.928 puanla başlarken hafta başında gördüğü 8.403 puanla tüm zamanların rekorunu kıran endeks haftayı yüzde 4.3 kayıpla tamamladı.

Birkaç aydır süren hızlı yükselişlerin ardından gelen bu kayıplar, Mart 2024’teki yerel seçimlere yaklaşılırken, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesine benzer bir satış trendine girmiş olabileceği endişesi yarattı. Ancak uzmanlar, son günlerde yaşanan satışları ‘soluksuz bir şekilde yükselen borsada kâr satışları olarak’ değerlendiriyor.

Ilımlı havanın yerel seçimlere kadar veya reel faiz olmadığı müddetçe devam edeceği belirtiliyor.

FAİZ KARARI BEKLENİYOR

Borsanın seyri açısından en önemli gündem maddelerinden biri olarak ise 21 Eylül’deki Merkez Bankası faiz kararı gösteriliyor. Merkez Bankası’nın piyasa beklentilerinin üzerinde faiz artırımlarına devam etmesi halinde endeksteki geri çekilmenin bir miktar daha sürmesi bekleniyor.

Borsanın nefesi mi kesiliyor?

Mevcut hikayeyi tamamen terse döndürecek herhangi bir etkenin gündemde olmadığını da belirten uzmanlara göre, kısa vadeli yatırımcının temkinli olmasında fayda var. Enflasyonist ortamın sürmesi endeksteki trendin korunmasına katkı sağlamaya devam etse de kısa vadeli dalgalanmalar akın akın borsaya giren küçük yatırımcının canını yakabilir.

BIST 100 endeksi bir süre daha dalgalı seanslar yaşayabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.