Bor Fizik Tedavi Hastanesi İnşaatında Durma Noktası
Bor Fizik Tedavi Hastanesi inşaatında yaşanan durma noktası, projeye dair son gelişmeleri ve nedenleri ele alıyor. Bu yazıda, inşaat sürecindeki aksaklıkların arka planını ve hastanenin geleceğini keşfedin.
(ANKARA) –
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerden sonra yıkılan Bor Fizik Tedavi Hastanesi’nin yerine inşa edilmesi planlanan yeni hastanenin inşaatında yalnızca hafriyat çalışmaları yapıldığını belirtti. Gürer, “Sürecin hızlandırılması ve yeni hastanenin bir an önce tamamlanarak halkın hizmetine sunulması gerekmektedir. Hastane binası yıkılıp yenisi yapılacak denirken, inşaat başlamadan durma noktasına gelmiştir. Seçim öncesinde verilen sözlerin mutlaka tutulması gerekiyor” dedi.
CHP Niğde Milletvekili, 2025 yılında tamamlanması beklenen Bor Fizik Tedavi Hastanesi’nin inşaatında herhangi bir ilerleme kaydedilmemesini eleştirdi. Gürer, “250 yatak kapasiteli, bölgeye hizmet verecek olan hastanenin yapımı için seçim öncesi hızlandırılan çalışmalarda sadece hafriyat yapıldı. Yüklenici firma, temel dahi atmadan işi durdurdu” ifadelerini kullandı. Hastanenin inşa edileceği alana giden Gürer, temel çukuru açılan ama inşaatı durdurulan hastanenin bir an önce faaliyete geçmesi gerektiğini, bu süreçte yüzlerce hastanın hizmet beklediğini vurguladı.
“Müteahhit, ödenek alamadığı gerekçesiyle işi feshetmiş”
Gürer, hastanenin bölge halkı için büyük önem taşıdığını belirterek, inşaatın hızla başlaması gerektiğini ifade etti. “Temeli dönemin Sağlık Bakanı Doğan Baran tarafından atılan ve uzun süre inşaatı devam eden Bor Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, 2010 yılında hizmete açıldı. Ancak, 6 Şubat depremi sonrası hasar gördüğü için hastane kapatıldı. Şu anda Bor dışındaki diğer bölgelerden gelen hastalara fizik tedavi hizmetleri kısmen sunulmaya devam ediyor. Acil ihtiyaç olan hastanenin ihalesi 2023 yılında yapıldı ve 2025 yılında tamamlanacağı açıklandı. Ancak henüz temel bile atılamadı. Bu hastanenin bir an önce inşa edilmesi ve halkın hizmetine sunulması şart. Söylenene göre müteahhit, ödenek alamadığı gerekçesiyle işi feshetmiş. Açılacağı belirtilen 2025 Şubat’ına kadar bu hastanenin faaliyete geçmesi mümkün görünmüyor. Bu nedenle tüm yetkilileri konuyla ilgili sorumluluk almaya ve gerekeni yapmaya davet ediyoruz” dedi.
İnşaat Mühendisi Anıl Güzel: “Firmanın hakedişleri ödenmediği gerekçesiyle fesihe gittiği söylendi”
İnşaat mühendisi Anıl Güzel, hastane inşaatıyla ilgili süreci şu şekilde açıkladı: “2021’den 2023 yılının başına kadar projelendirme aşaması devam etti. 6 Şubat depremi sonrası hasar gördüğü için kapatılan hastane için ihale süreci başlatıldı. 2023 yılının Ocak ayında bu hastane, 700 milyon TL bedelle bir firmaya ihale edildi ve sözleşmesi imzalandı. Normalde, inşaatın 2025 yılının Şubat ayında tamamlanması planlanıyordu. Ancak süreç devam ederken, 2023 yılında ödenek eksikliği veya başka sebepler yüzünden inşaat başlamadı. Seçim öncesi, 2024 yılında hafriyat işlemleri hızlandırıldı ve seçimden birkaç hafta önce hafriyat yapıldı. 2023 yılında 700 milyon TL olan rakam, güncel birim fiyatlarla yaklaşık 2,5 milyar TL seviyesine ulaştı. Bu hastane bölge için son derece önemliydi, ancak sadece hafriyat çalışmaları yapıldı. Seçim sonrası, Haziran ayına kadar hiçbir ilerleme kaydedilmedi. Geçen hafta, Ağustos ayının ortasında buradaki konteynerlerin satıldığını öğrendik. Firmanın büyük miktarda hakediş yaptığı ve bu hakedişlerin ödenmediği gerekçesiyle işi feshe gittiği söylendi. Şu anda burada ne müteahhit ne de bir yetkili mevcut” dedi.
CHP’li Gürer, “Bor Fizik Tedavi Hastanesi projesindeki belirsizlik, bölge halkı ve sağlık hizmetlerine erişim konusunda ciddi bir endişe yaratıyor. Sürecin hızlandırılması ve hastanenin bir an önce tamamlanarak halkın hizmetine sunulması gerekmektedir. Hastane binası yıkılıp yenisi yapılacak derken, inşaat başlamadan durmuş durumdadır. Seçim öncesi verilen sözler mutlaka tutulmalıdır” şeklinde konuştu.
Kaynak: ANKA / Güncel