DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Bolu’da Yaban Hayvanlarına Yönelik Tedavi ve Rehabilitasyon Çalışmaları

Bolu’da yaban hayvanlarına yönelik tedavi ve rehabilitasyon çalışmaları ile doğanın dengesini koruma çabalarını keşfedin.

07.04.2025
A+
A-

Bolu’da Yaban Hayvanlarına Yapılan Tedavi ve Rehabilitasyon Çalışmaları

Bolu’da geçen yıl, yaralı ve bitkin halde bulunan 260 yaban hayvanına tedavi ve rehabilitasyon hizmeti sağlandı. Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Şube Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, 2024 yılında doğada bulunan yaban hayvanı sayısında geçen yıllara oranla belirgin bir artış gözlemlendiği belirtildi.

Açıklamada, bu artışın iklim değişikliğinden kaynaklanabileceğine dair önemli noktalar vurgulandı. “Müdürlüğümüz, iklim değişikliğinin yaban hayatına etkilerini azaltmak ve bu değerli canlıları korumak için özverili çalışmalarını sürdürüyor. Sağlık ve teknik hizmetlerimizin güçlendirilmesiyle müdürlüğümüzde tedavi ve rehabilitasyon sağlanan yaban hayvanlarının oranı geçen yıla göre yüzde 50 artış gösterdi. Bu başarı, emeklerimizin ve doğru stratejilerin yansımasıdır.” ifadeleri kullanıldı.

Geçen yıl boyunca tedavi edilen 260 yaban hayvanından 151’inin sağlığına kavuşarak doğaya geri bırakıldığı, 8’inin ise hayvanat bahçelerine teslim edildiği aktarıldı. Ancak, 101 hayvanın kurtarılamadığı ve bu durumun yaban hayvanları için yaşanan zorlukları bir kez daha gözler önüne serdiği ifade edildi.

İklim değişikliği, biyoçeşitliliğin azalması, beslenme alışkanlıklarındaki değişim ve kırsal alanlarda insan etkisinin yoğunlaşması gibi etkenlerin yaban hayvanlarının yardıma ihtiyaç duymasına neden olduğu açıklandı. Bu faktörler, yaban hayatını koruma çalışmalarının önemini bir kez daha vurguladı.

Vatandaşlardan, yaban hayvanlarıyla eldivensiz temas kurmamaları ve bu tür durumlarla karşılaştıklarında mutlaka uzman desteği almaları istendi. Bu, hem yaban hayvanlarının hem de insanların güvenliği açısından oldukça önemlidir.

Ayrıca, DKMP ekiplerinin geçen yılki denetimlerinde kaçak avcılık ve biyolojik kaçakçılıkla mücadele kapsamında, yaban hayvanlarına ve sahipsiz hayvanlara yönelik suçlardan toplam 1 milyon 50 bin lira cezai işlem uyguladığı belirtildi.

Kaynak: AA / Zafer Göder – Güncel İklim Değişikliği, Bolu
Kaynak: Haberler.com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.