Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi Yangınıyla İlgili Dava Duruşması Raporu
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi yangınıyla ilgili dava duruşması raporu ve detaylar hakkında bilgi edinin. Olayın gelişimi ve hukuki süreçler burada.
Yangına Katılan Sanıkların Duruşmadaki İfadeleri ve Gelişmeler
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde meydana gelen ve 78 kişinin hayatını kaybettiği, 133 kişinin ise yaralandığı trajik yangına ilişkin 19’u tutuklu toplamda 32 sanığın yargılandığı davanın sekizinci duruşması, Bolu Sosyal Bilimler Lisesi’nin spor salonunda kurulan özel mahkeme salonunda gerçekleştirildi. Bu önemli duruşmada, tanıklar dinlenirken olayın detayları adım adım ortaya kondu.
Tanıkların Duruşmadaki İfadeleri
Ekmek Ustası Mehmet Gündüz, yangının haber verilmesi üzerine hemen yangının çıktığı bölgeye yöneldiğini ve elinde hamurla işlem yaparken olayın ciddiyetini fark etti. Yangın tüpü bulamaması nedeniyle diğer personeli uyandırmaya çalıştığını anlatan Gündüz, “Garaj kapısını diğer çalışanlarla birlikte yüklenerek açıp dışarı çıkmayı başardık. Ancak dumandan dolayı yukarı çıkamadım,” diye ekledi. Ayrıca, olay sonrası müştekilerin bulunduğu bölgeden “İnsanlara haber vermediğiniz için 78 kişinin ölümünden siz de sorumlusunuz,” şeklinde tepkiler yükseldi. Gündüz, yangın tüpü veya benzeri acil ekipman görmediğini belirterek, “Söyleyecek başka bir şey yok,” diyerek duruşmadaki yerini aldı. Müşteki vekilinin, “Vicdanen rahat mısınız?” sorusuna ise, “Vicdanım rahat,” yanıtını verdi.
Gündüz’ün yangın sonrası elinde sigarayla beklediği anlara ait güvenlik kamerası görüntüleri mahkeme heyeti tarafından izlendi. Bu sırada müşteki avukatları, “Böyle bir yangında aklına sigara içmek mi geldi, bre vicdansız?” diye tepkilerini dile getirdi. Gündüz ise, “Söyleyecek bir şey yok,” diyerek cevap verdi.
Diğer Tanıkların Anlatımları
Çamaşırhane Görevlisi Fatma Koca, yangın alarmını duymadığını ve 6. katta kalan otel yönetiminden Emine Hanım ve kızının, kendilerinden önce dışarı çıktığını gözlemledi. Resepsiyon Görevlisi Elanur Gönültaş ise yaklaşık 03.30 civarında arkadaşının kapısını çalmasıyla uyandığını, kapıları çalarak diğer insanları uyandırmaya çalıştığını belirtti. Ayrıca, sigara odasının denetim nedeniyle kapatıldığını ve bu alanda duman dedektörü bulunmadığını ifade etti. Kat görevlileri Semra İke ve Hasip İke de, kapıların çalınmasıyla yangından haberdar olduklarını ve hemen 3. katta bulunan dışarı çıkışlara yöneldiklerini aktardılar.
Gece kahvaltıcısı Fidan Kurç, olay sırasında cihazların durumu hakkında bilgi verdi. Kendisi, “Grill plate cihazının bozuk olduğunu, 3 gün önce işten çıkarılan kahvaltı şefi Salih Acar’a söylemiştim,” dedi. Kendisinin, yangını fark edip dışarı çıktığını, alarm sesini duymadığını ve 03.36’da itfaiyeyi aradığını açıkladı. Güvenlik kamerası görüntüleri incelendiğinde, Kurç’un saat 03.10 civarında cihazın yanından geçtiği tespit edildi. Koku duyup duymadığı sorulduğunda ise, “Duymadım,” yanıtını verdi.
Elektrikçi Hüseyin Özer ise, mutfaktan arızayla ilgili herhangi bir bilgi aktarılmadığını dile getirerek, “Otel yönetimi bize herhangi bir uyarı veya bildirimde bulunmadı,” diye konuştu. Resepsiyon görevlisi Yiğithan Burak Çetin ise, yangın anında önce jandarmayı, ardından hiyerarşik olarak amirlerini aradığını ve yangın alarm butonuna basması gerektiği konusunda bilgilendirilmediğini belirtti. Ayrıca, Zeki Yılmaz ise yangının çıktığı bölgeye gittikten sonra, 3. katta bulunan butona bastığını iddia etti.
Yangın ve Güvenlik Tedbirleriyle İlgili İddialar
Yusuf Karahanlı, ekmek ustası olarak, dumanı fark eder etmez restoran kısmında yangını gördüğünü ve resepsiyona alarmı aktif hale getirmeleri gerektiğini bildirdi. Otelde yangın eğitimi verilmediğini ve yangın tüplerinin bulunmasına rağmen, yangının büyüklüğü nedeniyle etkili olamayacağını sözlerine ekledi. Ayrıca, bir kişinin “Üşümemeleri için araç olsa iyi olur,” demesi üzerine, garajdan arabasını çıkardığını ve dışarı çıkanların araç içinde beklediğini anlattı. Duruşma sırasında, otel önüne gelen bir aracın kimliğinin belirlenmesi ve olayın detaylarının ortaya çıkarılması talep edildi.
Asansör ve Elektrik Sistemleri Üzerine Tanık Beyanları
Asansör muayene uzmanı Taha Mermer, 2018 yılında yaptığı denetimde, asansöre uygun olmayan raporlar düzenlediğini ve sonraki denetimlerde de eksikliklerin tespit edildiğini ifade etti. Mahkeme, duruşmaya kısa bir ara vererek, gelişmeleri değerlendirmek üzere saat 09.30’a kadar ara verdi.