Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Grand Kartal Otel Yangını Soruşturması
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Grand Kartal Otel’de meydana gelen yangınla ilgili kapsamlı bir soruşturma başlattı. Yangının sebepleri, can ve mal kaybı ile ilgili detaylar bu içerikte inceleniyor.
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı Soruşturması
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, 21 Ocak’ta Grand Kartal Otel’de meydana gelen yangınla ilgili yürütülen soruşturma çerçevesinde tutuklanan Gülener, savcılıktaki ifadesinde çeşitli müdürlüklerin kendisine bağlı olduğunu ve dış yazışmalarda belediye başkan yardımcısının, iç yazışmalarda ise ilgili müdürlerin gerekli imzaları attığını belirtti. Gülener, Akıllı Kent Otomasyon Sistemi (AKOS) üzerinden dilekçeleri takip edebildiğini ifade ederek, “Yangın güvenliği denetleme başvuru dilekçesi, yazı işleri müdürlüğüne iletilir. Bu müdürlük, ilgili birime gönderir ve bu taleplerin itfaiye müdürlüğüne havale edilmesi sağlanır. Dilekçenin geldiğinde benim haberim olmaz, ilgili birime havale edilir. Denetim sonrası da benim bilgim yoktur ancak yazışma sistemi olan AKOS’a düştüğünde bunu görebilirim. Müdürlerin havale ettiği belgelerin silsilesini oradan takip edebilirim.” dedi.
Gülener, Grand Kartal Otel’e dair itfaiye müdürlüğünün gerçekleştirdiği denetim hakkında, yazışmalar kendisine ulaşana kadar bilgi sahibi olmadığını ifade etti. “Dilekçenin geri çekildiğini gördüğümde dikkatimi çekti. İtfaiye Müdürü, ‘İtfaiye raporu için başvurmuşlardı ama ikinci bir dilekçe ile başvurularını geri çekiyorlar’ dedi. Ben de ‘Yapmamız gereken nedir?’ diye sordum. O da dilekçeyi iptal edeceklerini söyledi.” şeklinde konuştu.
“Grand Kartal Otel sahipleri ile tanışıklığım yok”
Gazelle Otel Genel Müdürü Ahmet Demir ile konuyla ilgili telefon görüşmesi yaptığını ve kendisinden evrakları kontrol etmesini rica ettiğini belirten Gülener, “Bu, dilekçenin verilmesinden sonra yapılabilecektir ve dilekçelerde bize başvurulması rutin bir işlemdir.” dedi. Önceden uygunsuzluk raporunun düzenlenip düzenlenmediğine dair bir hatırlatıcısı olmayan Gülener, talep üzerine yapılan denetimlerde eksiklik olduğunda uygunsuzluk raporunu talep edene teslim ettiklerini de aktardı. Grand Kartal Otel sahiplerini yakından tanımadığını ve onlarla dostluk veya arkadaşlık ilişkisi olmadığını vurguladı. Gülener, kendisine bağlı birimlerde denetim yetkisinin evrak üzerinde olmadığını, ancak ilgili idareye giderek fiili denetim yaptığını dile getirdi.
Bolu 2. Sulh Ceza Hakimliği’ndeki ifadesinde de savcılıktaki beyanlarını kabul eden Gülener, “Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum ve tarafıma isnat edilen bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma suçunu anlamıyorum. 25 yıldır devlet memuru olarak görevimi başarılı bir şekilde yerine getirmekteyim. Evimde arama dahi yapıldı. Belediyemiz ve sorumlu olduğum birimler tarafından dosyaya tüm belgeler sunuldu. Tüm deliller toplandı ve delil karartma şüphem yoktur. Ayrıca, yakın zamanda akciğerime pıhtı atması gibi ciddi rahatsızlıklar geçirdim ve buna dair e-Nabız çıktısı sunuyorum. Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmayı talep ediyorum.” ifadelerini kullandı.
İtfaiye Müdür Vekili Coşkun’un İfadesi
Dosya kapsamında tutuklanan Bolu Belediyesi İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun, Bolu 2. Sulh Ceza Hakimliğindeki ifadesinde, savcılıkta verdiği ifadeleri kabul edip tekrar ettiğini belirtti. Coşkun, “Olay yerine biz vardık ve tüm ekip olarak üzerimize düşeni yerine getirdik. Onlarca insanımızın kurtulmasına yardımcı olduk. Üzerime atılı olan bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma suçunu kabul etmiyorum. Zira buna dair somut bir delil gösterilmedi. Bu aşamada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmamı talep ediyorum.” şeklinde savunmasını yaptı.
İtfaiye Personeli İrfan Acar’ın İfadesi
İtfaiye personeli İrfan Acar, Bolu 2. Sulh Ceza Hakimliğindeki ifadesinde, savcılık ifadelerini kabul ettiğini belirterek, “Görev tevdi edildiğinde 13 katlı bir binanın tüm eksikliklerini tespit edip ilgili birime bildirdim. Bu nedenle bana yöneltilen suçlamaları kabul etmiyorum. Görevimi savsakladığım bir durum söz konusu değil. Üzerime atılı suçlamaları reddediyorum ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmayı talep ediyorum.” ifadelerini kullandı.