Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı Yangın Soruşturması ve Otel Yönetimi İle İlgili Detaylar
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, otel yönetimi ile ilgili yangın soruşturmasını sürdürüyor. Soruşturmanın detayları, olayın gelişimi ve yetkililerin açıklamaları hakkında bilgi almak için makalemizi okuyun.
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı Yangın Soruşturması
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, 21 Ocak’ta Grand Kartal Otel’de meydana gelen yangınla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, otelin gayri resmi müdürü olduğu iddia edilen Yılmaz’ı tutukladı. Yılmaz, savcılıktaki ifadesinde, otel müdürü olarak görev yaptığını belirtse de resmi kayıtlarda resepsiyon personeli olarak göründüğünü vurguladı. 1988 yılından bu yana her kış sezonunda Kartal Otel ve Grand Kartal Otel’de çalıştığını ifade eden Yılmaz, yangın anında 9. katta 9050 numaralı odada bulunduğunu dile getirdi.
Yangın sırasında uyanarak koridordan gelen sesler üzerine cep telefonuyla resepsiyondan kendisini aradıklarını ve otelin dördüncü katında yangın olduğu bilgisini aldığını aktaran Yılmaz, olayın ilk anlarını şu şekilde anlattı:
- “Hızla odadan çıkarak yangın merdiveninden dördüncü kata indim. Dördüncü katta yangın merdiveninden restoran kısmına inmeye çalıştım ancak kapıları açamadım. Dumanlar çok yoğun olduğundan ve içeride kimseyi göremediğim için beşinci kattaki resepsiyon bölümüne çıkmaya karar verdim. İki kez merdivenle çıkmayı denedim ama duman yüzünden başarılı olamadım.”
- “Sonunda üçüncü kata indim. Burada gördüğüm bir grup misafiri, birinci kattaki kayak odasından çıkmaları için yönlendirdim. Odaları gezerek kapılara vurdum ve bağırarak insanları uyarmaya çalıştım. Daha sonra da otelden çıkmayı başardım.”
Yılmaz, otelle ilgili güvenlik ve diğer tüm önlemlerin otel sahibi Halit Ergül’ün damadı Emir Aras tarafından takip edildiğini, bu işlemlerde kendisine yardımcı olduğunu ve Ergül’ün de bu denetimlerden haberdar olduğunu ifade etti.
“Yangın sırasında yangın dedektörleri çalışıyordu”
Yangın anında otelin durumuna dair şu iddialarda bulundu:
- “Otelde, Turizm Bakanlığı, İl Özel İdaresi ve İl Tarım Müdürlüğü gibi kurumlar denetim yapmaktadır. En son denetim, 2024 yılı aralık ayında sezon açılmadan birkaç gün önce Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirildi ve bu denetimde önemli bir eksiklik tespit edilmedi.”
- “Denetimde, engelli odasının bulunmaması, çamaşırhanede halı bulunması ve kazan dairesinden koku gelmesi gibi eksiklikler tespit edilmişti. Bunun dışında başka bir eksiklik hatırlamıyorum.”
- “Grand Kartal Otel’de yangın tatbikatı yapılıp yapılmadığını hatırlamıyorum. Ancak Gazelle Otel’de tatbikat yapılmıştı.”
Yılmaz, iki otelin personelinin bir kısmının aynı olduğunu ve tatbikata katılanların sadece Grand Kartal Otel’de çalışanlar için ayrıca tatbikat yapılmadığını belirtti. Oteldeki birim departman şeflerine, yangın ve deprem gibi afetler için farklı görevler verildiğini ve bu şef sayısının 7 ya da 8 olduğunu kaydetti.
Yangın sırasında güvenlik görevlilerinin de afet anında görev aldığını söyleyen Yılmaz, “Otelde bulunan duman sensörleri, yangın merdivenleri, katlarda yer alan yangın tüpleri ve yangın hortumları, son denetimde Turizm Bakanlığı tarafından incelenmişti. Bu konularda bir sıkıntı tespit edilmedi. Ancak otelde yağmurlama sistemi bulunmuyordu.” ifadelerini kullandı.
Duman sensörleri, yangın tüpleri ve yangın hortumlarının rutin kontrollerinin otelin teknik personeli tarafından yapıldığını söyleyen Yılmaz, “Yangın merdivenlerinin içinde, afet anında kaçışı engelleyecek eşyaların olup olmadığını bilmiyorum. Bu kontrolleri teknik personelden Hüseyin Bey yapardı.” dedi. Yangın anında yangın dedektörlerinin çalıştığını da ekledi.
Yangının çıkış noktası olarak değerlendirilen 4. kattaki restoran kısmıyla ilgili de Yılmaz, “Bu alan, mutfağa ve mutfakta çalışan aşçılara aittir. Burada kullanılan ısıtma ve pişirme aletlerinin fişlerinin normalde takılı olmaması gerekir.” şeklinde konuştu. Aşçıbaşının o gün için kimi görevlendirdiğini bilmediğini belirten Yılmaz, “Yangın olayında Grand Kartal Otel’de alınması gereken tedbirlerle ilgili benim herhangi bir kusurum olduğunu düşünüyorum.” ifadesini kullandı.
“Ne kadar otel müdürü olduğumu söylesem de tam olarak yetkim yoktur”
Mutfakta çalışan 27-28 kişiden aşçıbaşı R.B’nin sorumlu olduğunu belirten Yılmaz, “Mutfak personeli vardiya usulü çalışıyor. Gece çalışanlar ise ekmekçiler ve kahvaltıyı hazırlayanlardır.” dedi. Aralık ayında yapılan denetime dair herhangi bir belgenin verildiğini hatırlamadığını dile getiren Yılmaz, “Son yapılan denetimde tespit edilen eksikliklerle ilgili bize sözlü bildirimde bulunmuşlardı.” diye ekledi.
Denetim raporlarının verilip verilmediğini bilmediğini, bu işlemlerin takibini Emir Bey’in yaptığını ifade eden Yılmaz, “Her ne kadar otel müdürü olduğumu söylesem de tam yetkim yok. Bu yüzden pek çok konu hakkında bilgim yok.” dedi.
Yılmaz, İl Özel İdaresi’nin bu yıl henüz denetime gelmediğini, geçen yıl geldiklerinde personelin çalıştığı ve kaldığı alanları incelediklerini hatırlattı. Raporların fiziken mi yoksa dijital ortamda mı geldiğini hatırlamadığını belirten Yılmaz, “Sonbahar mevsiminde tatbikat yapıldı ancak net tarihini hatırlamıyorum.” dedi. İfadelerini sonlandırırken, “Otel müdürü olarak tam yetkim olmaması nedeniyle süreçlerle ilgili ayrıntılı bilgim yok.” dedi.