DOLAR 32,1855
EURO 34,9458
ALTIN 2.504,78
BIST 10.895,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Açık
İstanbul
25°C
Açık
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 22°C
Cts 22°C

Boğulma Nedir? Boğulmalarda İlk Yardım Nasıl Yapılır?

19.06.2020
A+
A-

Gün içinde herhangi bir sağlık durumu sorunu yaşayan kişi ile karşılaşılabileceği gibi birincil yardım hakkında bilgi dağarcığını geliştirmek gerekir. Özellikle boğulma vakaları insanların müdahale edemediği durumların listesinde ilk sırada yerini alıyor.

BOĞULMA NEDİR?

Boğulma, vücuttaki organlara gerekli oranda oksijen gitmemesi sonucu dokularda meydana gelen bozulmadır. Suda boğulma, ses tellerinde şişme ve boğaza yabancı ceset kaçması halinde boğulmalar meydana kazanç.

BOĞULMA İLK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Boğulmanın birincil ve en çok rastlanan belirtileri şöyledir: Baş dönmesi ve halsizlik, nefes alırken zorluk yaşama, nabız hızlanması, baygınlık yaşama hali, boyun damarlarında şişkinlik, dudak ve yüzde renk değişimi (morarma).

BOĞULMA ÖLÜMCÜL BELİRTİLERİ

Boğulmanın bu aşamasındaki belirtileri ise ölümcüldür. İşte ölümcül boğulma belirtileri: solunum yetmezliği ve nefes almada güçlük yaşama, bilinç kaybı, dudak, burun ve kulakta renk değişimi (mavimtırak).

BOĞULMADA İLKYARDIM NASIL YAPILIR?

Çoğu bambaşka boğulma sebebiyle birlikte dil boğaza içten kaçar ve nefes almada zorluk yaşanır. Bu alıcı boğulma durumlarında boyun ve çene arkaya dik olarak bükülür. O esnada dil öne çekilir ve soluk borusunun yolu açılır.

SUDA BOĞULMADA İLK YARDIM NASIL YAPILIR?

Boğulma olayını yaşamış kişinin karaya çıkarılmasının ardındaki sırt üstü yatırılarak üzerinde nefes almasını güçleştirecek bütün eşyalar çıkarılır. Suda boğulan kişiye yapay teneffüs yapmak gerekir.

BOĞULAN KİŞİYE SUNİ TENEFFÜS NASIL YAPILIR?

Boğulmuş olan kişinin boynu emrindeki tarafa içten çevrilir ve bitik verme işlemi 5 ya da 6 defa tekrarlanır. Yapılan bu tekrarlamanın arkasından kişi yuttuğu suyu çıkarır. Boğulan birey ağzından suyu dışarı atarken iki elin yardımı ile karın altından hasta yukarı kaldırılır.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.