DOLAR 32,1655
EURO 34,7780
ALTIN 2.445,15
BIST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Az Bulutlu
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C
Per 22°C

Boğaziçi Zirvesi’inde yükseköğretimin sorunları masaya yatırıldı

30.11.2019
A+
A-

  Bu sene “Yeni Bir Dünya Düzenine Doğru” temasıyla İstanbul’da gerçekleşen ve 90’dan fazla ülkeden rekor sayıda katılımcıyı ağırlayan 10. Boğaziçi Zirvesi son gününü eğitim paneliyle kapattı. Beykent Üniversitesi, Doğuş Üniversitesi ve İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu’nun sponsorluğunda gerçekleşen panelin moderatörlüğünü Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) Onur Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlter Turan üstlendi. Panelde,”Küresel Yükseköğretimde yeni trendler nelerdir?, Üniversiteler ülkeler için nasıl ekonominin motoru olurlar?, Türkiye’de üniversiteler ve endüstriler arasında etkin işbirliği için gereksinimler nelerdir?” gibi konular ele alındı.
 

“Yükseköğretim kimlik değiştiriyor”
  Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Ferman, yükseköğretimin kimlik değiştirdiğini vurguladığı konuşmasında, “Yükseköğretim öncesindeki eğitim aşamalarından bağımsız değildir. Gerçekten okul öncesi eğitim her şeyin başında geliyor. Orada ne kadar sağlam temeller atılırsa, üniversitede bizim işimiz bir o kadar rahat oluyor. Dünyadaki değişik trendler karşısında yükseköğretimin yeni şekilleri de oluştu. Yükseköğretim artık kimlik değiştiriyor. Üniversiteler kişileri sadece meslek sahibi edip, gençlerimize iş imkanı sağlayan kurumlar değildir. Üniversitelerin rolünü daha iyi anlamak için şu iki soruyu sormamız lazım. Üniversite kimdir?, Üniversite öğretim üyesi nedir? Bu sorulara çözüm ararken kişiler için kullanılan ‘kim’ ve nesneler için kullanılan ‘ne’ kavramalarını bilinçli olarak değiştirdim. Bu kavramların değiştirilebilir şeklini tartışmamız lazım. Bence artık yükseköğretimde dijital eğitim, yakından eğitim, şehir üniversitesi gibi kavramların dışında temellere dönmenin zamanı. Çünkü teferruatla uğraşmaktan esasları kaybettik. Her şeyden önce akademisyen olarak bizim görevimiz soruları ortaya atmak ve çözüm ararken, bunun sistematik olmasına katkıda bulunmaktır” dedi.
 

“Temel unsurumuz katma değerdir”
  Üniversite-endüstri ilişkisine de değinen Prof. Dr. Ferman, “Bir işi etkin, etkili ve verimli yapmak önemlidir. Bu bakımdan bizim temel unsurumuz katma değerdir. Üniversiteler de katma değer üretmek zorundadır. Üniversite, üniversite olduğu için kutsal, dokunulmaz, entelektüel ve önemli değildir. Üniversite içini doldurduğu anda bu unvanlara layıktır. Dolayısıyla üniversitelerin yeniden temellere dönüp, bu sorgulamayı kendi içlerinde yapmaları gerekir” ifadelerinde bulundu.
 

Paneli değerlendiren Beykent Üniversitesi Genel Sekreteri Dr. Murat Süslü ise, “Bu zirveye 3. katılışımız. Açıkçası dünyada olup bitenler karşısında birçok vizyonun, fikrin yer aldığı bir zirve oldu. Bu zirvede yer almamın, bu zirvenin oluşumuna katkı sağlamanın ve akademik almamda bilgi aktarmanın memnuniyeti içerisindeyiz. Zirvenin eğitim kısmında değişen dünyada üniversitelerin kendisini en doğru pozisyonda tutabilmesi için yapması gerekenler üzerine konuşuldu. Bu bağlamda değişen dünyada yeni nesle verilecek eğitimin de değişmesi yadsınamaz bir gerçek. Ayrıca Türkiye’nin yükseköğretimde çekici bir lokasyon olması da değinilen önemli konulardan biri” dedi.
 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.