DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Paz 23°C
Pts 23°C
Sal 25°C
Çar 22°C

BMI altyapılı tekerlekli sandalye teknolojisi

23.09.2019
A+
A-

Birçok teknoloji vizyonerinin farklı teknolojik gelişmelere odaklanmasıyla birlikte BMI da oldukça ön plana çıkmaya başladı. BMI(Brain-Machine Interface) yani Beyin Makine Arayüzü aslında beyin ile makine arasında doğrudan bir iletişim sağlayan teknoloji olarak karşımıza çıktı. Buna en iyi örnek olarak Stephen Hawking’in kullandığı teknolojiyi verebiliriz.

Bu teknoloji ile birçok bilim insanı farklı alanlarda çalışmalar yürütüyor. Özellikle bedeninin bir kısmı veya tamamı felç durumda olan hastalar için BMI oldukça umut vaat ediyor. Yeni ortaya çıkan araştırmalar ise tekerlekli sandalyeye bağlı bireylerin sandalye hareketlerini, geliştirilen daha küçük bir BMI sistemiyle yapılmasını sağlayacak.

Mevcut BMI sistemleri bir elektroensefalograf (EEG) adı verilen büyük ve oldukça ağır bir sistemin kullanılmasını gerektiriyor. Geleneksel olarak EEG sinyalleri, başın tamamını kaplayan bir başlık kullanılarak ölçülüyor. Bu nedenle araştırmacılar teknolojiyi küçültmenin ve gündelik durumlarda daha gizli ve kullanışlı hale getirmenin bir yolunu bulmak istiyorlardı.

Georgia Teknoloji Enstitüsü‘nden, Kent Üniversitesi‘nden ve Wichita Eyalet Üniversitesi‘nden bir grup bilim insanı boyun üzerine takılabilen taşınabilir bir EEG sistemi geliştirmek için birlikte çalışmaya başladı. Esnek, kablosuz sensörler bir kafa bandı tarafından yerinde tutulan diğer elektrotlarla birlikte cilde tutturulmuş bir yama içerisinde gelecek. EEG verileri esnek yamanın içinde işlenecek ve daha sonra 15 metre mesafede çalışabilen Bluetooth aracılığıyla bir bilgisayara kablosuz olarak gönderilecek.

Bu sistem ile de felçli hastaların kendi kendilerine tekerlekli sandalyelerini hareket ettirmeleri hedefleniyor. Fakat birçok farklı alanda da kullanılabilir hale gelmesi için üzerinde çalışmalar devam ediyor. Çalışmalar detaylı bir şekilde ortaya çıkmasa da kısa süre içerisinde bu tarz çalışmaların resmi duyurularını duymamız da oldukça muhtemel.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.