Blaundos Antik Kenti’ndeki 1800 Yıllık Heykelde Yeni Keşif ve Koruma Çalışmaları
Blaundos Antik Kenti’ndeki 1800 yıllık heykelde yeni keşif ve koruma çalışmaları: tarihi eserlerin korunması ve arkeolojik bulgularla ilgili güncel bilgiler.
Uşak’ın Ulubey ilçesindeki Blaundos Antik Kenti’nde yaklaşık 1800 yıllık bir heykel, başı, kolları ve bacakları olmadan bulunup koruma altına alındı. Büyük İskender’in Anadolu seferini izleyen askerlerin yerleştiği ve garnizon kenti olarak bilinen Blaundos’un 2 bin yıllık stadyumunda kazı çalışmaları halen sürüyor. Kazı ekibi, Ulubey Kanyonu’nun derin vadısı ile giriş kapısının hemen solunda bulunan stadyumun duvar bölümünde bir heykel olduğunu belirledi.
Heykel, kolları, başı ve bacakları olmayan bir erkek figürü olarak sandığa çıkarıldı ve şu anda Uşak Müzesi’ne getirildi. Blaundos Antik Kenti Kazı Başkanı ve Uşak Müzesi Müdürü Şerif Söyler, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamındaki çalışmalarıyla ilgili AA muhabirine bilgiler verdi. Bu yılki kazıların Kuzey Tapınağı, ana cadde ve stadyum bölgelerinde devam ettiğini ve kentin girişindeki su kemerlerinin ikinci etap restorasyonlarının tamamlandığını söyledi.
Heykelin stadyum yüzeyinden çıkarıldığı yer, duvar bölümünün bulunmasıyla ilişkili olarak açıklığa kavuştu. Söyler, heykelin 87 santimetre boyunda ve 47 santimetre eninde olduğunu belirtti. İlk incelemelere göre Milattan Sonra 2. yüzyıla tarihlendirilebilecek bu eser, tors olarak Bilimsel olarak değerlendirildiğinde Bizans döneminde duvar dolgusu veya devşirme malzeme olarak kullanılmış ve doğal bir koruma sağlayarak günümüze kadar ulaşmıştır.
Şu an için heykel müzenin laboratuvarında konservasyon ve restorasyon sürecine alınmış durumda. Bilimsel incelemeler tamamlandığında ayrıca teşhir ve tanzim çalışmalarına yönelik planlar yapılacak. Kazı çalışmalarına destek veren Kültür ve Turizm Bakanlığı ile emeği geçen tüm kurum ve kişilere teşekkür edildi.