DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Bitlis Kalesi: 2004’ten 2026’ya Arkeolojik Yolculuk ve Restorasyon Planı

Bitlis Kalesi’nin 2004’ten 2026’ya arkeolojik yolculuğu ve restorasyon planını anlatan kapsamlı bir rehber; geçmişle günümüzü buluşturan bilgiler sunar.

27.07.2026
A+
A-

Bitlis Kalesi’nde yürütülen arkeolojik kazılar, 2004 yılından bu yana elde edilen bulgularla sismografik bir dönüşüm yaşıyor. Eren ailesinin desteğiyle yürütülen çalışmalar, kalenin farklı bölümlerinde Osmanlı dönemine ait pek çok yapıyı gün yüzüne çıkarmayı başardı; bunlar arasında mektep, sarnıç, cami ve hamam gibi özgün mimari parçalar bulunuyor. 2026 yılı itibarıyla kazıların büyük oranda tamamlandığı ifade edilirken, kalıntıların çoğunluğunun restorasyona uygun durumda olduğu belirtiliyor.

Bitlis İl Kültür ve Turizm Müdürü Osman Üner, çalışmaların yaklaşık %95’inin tamamlandığını söyleyerek, kazılar sonucu açığa çıkan yapıların turizme kazandırılması yönünde yoğun çaba harcandığını vurguladı. 2004’ten beri devam eden kazıların son aşamalarında, kalenin iç kesimlerinde yer alan önemli yapıların ortaya çıkarıldığı kaydedildi.

Osmanlı dönemine ait kalıntılara dair bulgular ile kazı ekibinin elde ettiği materyaller arasında sikkeler, lüle taşları ve seramik parçaları yer alıyor. Ayrıca cam, metal ve kemik objeler de gün yüzüne çıkarıldı. Bu eserlerin çoğunluğu Geç Osmanlı dönemi olarak tarihlendiriliyor; 19. yüzyıl ile 20. yüzyılın ilk çeyreğine uzanan bir kronoloji sunuyorlar.

Kalenin saray bölümünden Sinan Bey Hamamı’na uzanan künkler, arkeolojik çalışmaların en dikkat çekici buluntuları arasında yer aldı. Bu yıl özellikle Sinan Bey Hamamı’nın güney ve batı alanlarında yoğun çalışmalar yürütülürken, kalenin güneyindeki mevcut ana yolun kuzeye doğru devam ettiği saptandı. Doç. Dr. Yunus Emre Karasu, kalenin orijinal giriş hattını izleyen bu yolun saray kısmına doğru ilerlediğini belirtti. Çalışmalar, kuzey-güney ekseninde yeni buluntularla süslendi ve Geç Osmanlı dönemi mimari kalıntılarının bu hattı taşıdığı düşünülüyor.

2026 yılı itibarıyla Bitlis Kalesi’ndeki kazıların büyük oranda tamamlandığı ifade edilirken, merkez ve orijinal U şeklindeki giriş bölümünde çalışmaların devam edeceği kaydedildi. Ekipte 25 işçinin bulunduğu çalışmalar tamamlandığında, ortaya çıkarılan yapıların restorasyon süreçleri başlayacak ve Bitlis Kalesi bölge turizmine kazandırılacak.

Kaynaklar: İhlas Haber Ajansı, Haberler.com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.