Şu anda çok sayıda ülkede para birimi olarak kabul edilen ve sınırlı sayıda olan Bitcoin hakkında en çok merak edilenler…
Bir e-para sistemi olan ve 31 Ekim 2008 tarihinde Satoshi Nakamoto takma isimli bir kişi ya da grubun “Bitcoin: Eşten Eşe Elektronik Nakit Sistemi” isimli bir teknik doküman yayımlamasıyla ortaya çıkan Bitcoin, üçüncü parti ödeme sistemlerine, bankalara ve aracı kurumlara güvenme ihtiyacını ortadan kaldırma ilkesiyle doğmuştur. Arz talep şeklinde ilerleyen bir piyasası olan Bitcoin ile ilgili en önemli kavramlardan biri merkezsizliktir. Bitcoin ağını hiçbir otorite, merkez bankası, devlet başkanı, şirket veya kuruluş kontrol etmemektedir. Kısaltması “
BTC” olarak yazılır.
Bitcoin’i değerli kılan unsurların başında ise “sınırlı arz” gelir. Geleneksel finansal düzenin baş aktörleri Dolar, Euro, Türk lirası gibi itibari para birimleri sınırsız sayıda basılabilir. Ancak Bitcoin’in üretimi
21 milyon adetle sınırlandırılmıştır. Finans teorilerinin en temel ifadelerinden biri, talep artarken arzın sabit kalması durumunda fiyatın her daim artış göstereceğini söyler. 2008 yılından beri Bitcoin’e talep sürekli artarken arzın sınırlandırılmış olması, bu temel söylemleri doğrular niteliktedir. Bitcoin; banka yoluna gerek kalmadan özel bir cüzdan kodu ile internet ortamında hızlı bir şekilde alışveriş yapmayı sağlamaktadır. Bitcoin ile aşağıdaki işlemleri yapabilirsiniz: BTC alım satım yapmak için öncelikle btc hesabı açmanız gerekiyor. Bunu birçok web sitesi kullanarak açabilirsiniz. Herhangi bir kripto para sitesinden hesap cüzdanı oluşturarak Bitcoin alıp satabilirsiniz. BTC ile ödeme kabul etmenin en kolay yolu kişiden kişiye, yani adresten adrese transfer yapmaktır. Bu yöntem bazı akıllı telefon uygulamaları aracılığıyla uygulanabilir. Yine de sadece bu amaç için tasarlanmış ticari uygulamalar da bulunmaktadır. Bu uygulamalar QR kod okutmaya dayalıdır. 1 BTC şu anda 82.809,15 Türk Lirası’ndan işlem görmektedir.