DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Birleşik Krallık’taki Bir Girişimci, Dünyada İlk Kez CO2’den Elmas Üretmeyi Başardı

01.11.2020
A+
A-

Evlilik tekliflerinin vazgeçilmezi haline gelen elmaslar, oldukça pahalı olmasının yanında çevreye etkileriyle büyük bir tartışma konusu. Ancak elmasın yerin altından çıkarılması değil de gökyüzünden oluşturulması gibi bir ihtimal bulunuyor.

Birleşik Krallık’ta yaşan multi milyoner ve çevreci Dale Vince, verdiği bir röportajda “tamamen gökyüzünden yapılan” elmaslar üretmeyi planladığını açıkladı. Vince, kendi elmaslarının çevreye etkisinin sıfır olduğunu ve hatta gökyüzündeki karbondioksiti yakalayarak kirlilikle mücadeleye yardımcı olabileceğini dile getiriyor.

Karbondioksitten yapılan elmaslar

elmas

Gökyüzünden, soluduğumu havadan elmas yapmanın büyüleyici olduğunu, bunun modern simya olduğunu söyleyen Vince, “Elmas elde etmek için Dünya’da madenleri kazmamıza gerek yok, gökyüzünden maden çıkarabiliriz” ifadelerini kullandı. Üstelik Vince’in kreasyonları, Uluslararası Gemoloji Enstitüsü tarafından da resmen tanındı.

Haberin girişinde de bahsettiğimiz gibi elmasların çevreye verdiği etki büyük tartışmalara sebebiyet veriyor. The Guardian tarafından aktarılan araştırmaya göre elmas çıkarma, 3.890 litre su kullanımına ve 108 kg’dan fazla karbondioksit salınımına sebep oluyor. Üstelik elmas madenlerindeki insanlık dışı çalışma şartları da konuyu daha da tartışmalı hale getiriyor.

elmas

Vince ise elmaslarının, kimyasal buhar çökeltme adını verdiği güvenli bir süreçle oluşturulduğunu ifade ediyor. Bu süreçte mühürlenmiş bir hazneye ‘elmas tohumu’ yerleştiriliyor. Bu hazne, içerisinde karbon bakımından zengin metan gazını taşırken 800 derecede ısıtılıyor.

Bu süreç içerisinde karbondioksit, direkt olarak havadan alınırken metan üretmek için gerekli olan hidrojen, yağmur suyunun bölünmesiyle elde ediliyor. Ayrıca bu süreçte de yenilenebilir enerjiden güç alan elektroliz makineleri kullanılıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.