DOLAR 32,2637
EURO 34,6953
ALTIN 2.398,12
BIST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Açık
İstanbul
25°C
Açık
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 20°C

Bir panik atak hastasına söylememeniz gereken 5 söz

26.12.2017
A+
A-

“Durdur şunu.”

Emin olun bunu yapabilseydi, yapardı. Ancak panik atak sırasında beyin bir tehlikede olduğunu düşünür ve bundan kurtulmak için tepki verir. O anda karşınızdakinin mantığı tamamen kapalıdır ve duygusal beyin ön plandadır. Bu nedenle durdurun demek kolaydır. Demeyin.

Bir panik atak hastasına söylememeniz gereken 5 söz

“İyisin.”

O anda karşınızdaki kişi aslında iyi değildir. Panik atak kişinin tepkisini kontrol etmek konusunda sıkıntıya sokar. Bu nedenle kişinin yaşadığı endişe miktarını arttırıyor olabilirsiniz. İyisin dedikçe ona kötü olmayı hatırlatıyorsunuz.

Bir panik atak hastasına söylememeniz gereken 5 söz

“Sakin olmaya çalış!”

Aniden ortaya çıkan panik ataklar birkaç dakika ya da daha uzun sürebilir. Bu durumla düzenli olarak karşı karşıya kalan kişi psikoloğundan bununla başa çıkmanın yollarını öğrenebilir ama bu gerçekten üstesinden gelmesi zor bir durumdur. Yani karşınızdaki sakin olabilseydi olurdu bu nedenle bunu durmadan tekrarlamayın.

Bir panik atak hastasına söylememeniz gereken 5 söz

“Endişelenme.”

“Düşünme” veya “Bu konuda endişelenme” gibi sipariş cümleler aslında panik atakları daha da kötüleştirebilir. Uzmanlar “Beynimize bir şey hakkında düşünmemesini veya düşünmeyi bırakmasını söylersek, bunu aslında beynimiz için vurgulamış oluruz” diyor. Yani bu sözün paradoksal bir etkisi var.

“Boş ver.”

Birine güçlü ol ya da erkek ol gibi cümleler söylemek o kişinin zayıf olduğu ya da duygularının üstesinden gelemediği anlamına gelir. Bu nedenle karşınızdaki kişi onu küçümsediğinizi düşünebilir. Bu tür sözler durumu daha da kötüleştirebilir. Bu nedenle ona karşı nazik olun ve yanlış şeyler söylememeye dikkat edin.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.