DOLAR 32,2227
EURO 34,7536
ALTIN 2.397,84
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 17°C

Bir nevi “1984”: Avrupa da izlenecek Avrupalı ​​bilim insanları, yeni tip Corona virüsü Covid-19’un yayılmasını takip etmek için yararlı …

02.04.2020
A+
A-

ABD’nin de toplumu izlemek için bir portal oluşturacağını bu hafta içinde bildirmiştik. Aynı şekilde ABD de corona virüsün yayılımını incelemek için cep telefonu konum verilerini kullanmaya başladı. Ülkenin şimdilik amacı hangi yerlerin kalabalık olduğunu bulmak ve virüsün yayılabileceği yerleri tespit etmek.

PEPP-PT, sadece bugünler için değil gelecekte de salgını önlemek için izleme işlemine devam edecek.

İsviçre’de kar amacı gütmeyen kuruluş olarak geçen PEPP-PT, sadece bugünler için değil, gelecekte de Avrupa’daki insanlar arasında yayılabilecek Covid-19 salgınını izleyebilecek uygulamaların geliştirilmesine odaklanacak. Teknolojinin gizlilik standartları ve hizmetleri, ülkelere ve geliştiricilere sunulacak.

PEPP-PT konuyla ilgili olarak “Virüs hızla yayıldı ve siyasi sınır tanımıyor. Onu kontrol altına almak için aynı şekilde hareket etmeliyiz. Sağlığı, mahremiyeti ve ekonomiyi korumak için hız ve uluslararası işbirliği şart.” açıklamalarında bulundu. Proje kapsamında üyeler arasında Heartbeat Labs, PocketCampus, Vodafone, 3db ve ISI bulunuyor.

ABD, insanları izleyen bir portal oluşturacak

ABD yeni hamlesi, akıllara Black Mirror’a uygun yeni bir senaryo getiriyor. Hükümet, Corona virüsün yayılımını incelemek için insanların cep telefonu verilerini kullanmaya başladı.

“Büyük birader seni izliyor”

Vatandaşlara ait GPS konum verilerinin toptan ve kontrolsüz kullanımı elbette endişe verici. Bu proje her ne kadar salgını önlemek için kullanılacak olsa da kısıtlama olmadığı takdirde kötüye kullanım mümkün olabilir. Bu da gizlilik haklarının ihlalini yaratabilir. Bunu göz önünde bulundurarak, PEPP-PT, AB’nin Genel Veri Koruma Yönetmeliği’ne (GDPR) saygı duyulacağını altını çizerek vurguluyor. Ancak bu teknoloji yine de akıllara George Orwell’ın çok okunan kitaplarından biri 1984’ü ve “Big Brother is watching you” satırını akıllara getiriyor.

ABD’den sonra Avrupa da mobil veri üzerinden izlenecek.

İngiltere, Covid-19’u izleme uygulamalarının sonuçlarını önceden araştırdı. Hükümetin, bilginin anonim hale getirilmesi şartıyla, vatandaşın akıllı telefonlarından toplanan konum verilerini kullanmasının kabul edilebilir olduğunu söyledi. İngiltere’nin bu plana kesin olarak katılıp katılmayacağı yine de belli değil. Ülkenin, Avrupa Birliği‘nden ayrıldığı kabul edilerek bir geçiş döneminde olduğu varsayılacak. Ancak İngiliz Hükümeti’nin, cep telefonu operatörleriyle GPS izlemenin nasıl kullanılabileceği konusunda görüşlerde bulunduğu bildiriliyor. Raporlar, İngiltere’nin bağımsız ve gönüllü bir Covid-19 izleme uygulaması için çalışmalara başlamayı düşündüğünü gösteriyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.