DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 17°C

Bipolar Bozukluk Nedir? Bipolar Bozukluk Belirtileri ve Tedavi yöntemleri

07.03.2020
A+
A-

Bipolar bozukluk bir diğer adıyla da manik-depresif, kişinin duygu durumunda, gün içerisindeki enerjisinde ve sosyal faaliyetleri yerine getirme yetisinde bozulmalara sebep olan psikolojik bir hastalıktır. Kişinin ruh halinde çarpıcı değişikliklere neden olan yükselme ve alçalma dönemleri, depresif ve manik ataklar olarak tanımlanmaktadır. Bazı kişiler depresyona ya da maniye daha yatkın olurken bazı kişilerde belirtiler, iki uç duygu durum arasında gidip gelme şeklinde olabilmektedir. Toplumda her 100 kişiden % 1-2’sinde görülen bipolar bozukluk, sıklıkla 15-35 yaş aralığında ortaya çıkan, kadın ve erkekte eşit olarak görülen bir rahatsızlıktır.

BİPOLAR BOZUKLUK (MANİK DÖNEM) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Uyku problemleri (uyku ihtiyacında azalma) Oldukça yükselmiş (öforik) duygudurum Artmış enerji, etkinlikler ve yerinde duramama hali Konsantrasyonda azalma Cinsel istek artışı Fazla para harcama Kişinin kendi kabiliyeti konusunda gerçek olmayan inanışlara sahip olması Yargılama kapasitesinde azalma Düşünme ve konuşma içeriğinde artış Tahrik edici, uygun olmayan davranışlarda sergilemek Alkol ve madde kullanımında artış

Bipolar belirtilerinin üç veya daha fazlasının her gün görülmesi ve bir hafta veya daha uzun sürmesi gerekmektedir. Bu dönem ani başlar ve tedavi edilmez ise haftalarca sürebilir. Kişi genelde mani dönemi yaşadığını fark etmez ya da tedaviyi reddetme eğilimi gösterir.

BİPOLAR DEPRESİF ATAĞA DÖNEME AİT BELİRTİLER NELERDİR?

Umutsuz ve karamsar olma Üzgün endişeli ve mutsuz hissetme Yaşamdan zevk alamama Enerji azlığı Unutkanlık Konsantrasyon güçlüğü Değersizlik hissi İştah değişikliği; kilo kaybı ya da kilo alımı Fazla uyuma, uykuya dalmakta güçlük çekme, geceleri sık uyanma Çaresizlik ve değersizlik hisleri Ölüm ya da intihar düşünceleri

Depresif dönemde de, en az beş belirtinin iki hafta veya daha fazla sürmesi beklenir. Depresif ve manik atakların ağır yaşandığı durumlarda da halüsinasyon ve hezeyan gibi psikotik belirtiler de görülür.

BİPOLAR BOZUKLUK NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Bipolar bozuklukta atakların tedavisi kadar, atakların ortaya çıkmasını engellemeye yönelik koruyucu tedaviler de uygulanmaktadır. Bipolar bozukluğun belli bir tedavi planı bulunmamaktadır. Hekim hastaya göre bir tedavi yöntemi planlar. İlaç tedavisinin yanında hastanın hastalığı hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak; günlük hayatını düzene sokmak; alkolden ve madde kullanımından uzak durmasını sağlamak; stresle baş etme becerisinin kazandırılması da oldukça önemlidir. İlaç tedavisinde başlıca kullanılan ilaç Lityum olmakla birlikte Valproat ve Karbamezapin gibi epilepsi ve psikoz ilaçları kullanılabilir. Ayrıca hastanın tekrar hastalanmasını önleyecek koruyucu tedavi planlanır.

Bipolar bozukluğu olan hastalar için öneriler

Düzenli hekim ziyareti yapınız. İlaçlarınızı düzenli kullanınız. Alkol ve madde kullanımından uzak durunuz. Düzenli uyuyunuz Hastalığınız hakkında aileniz ve arkadaşlarınıza bilgi veriniz. Evde ve işte stresi azaltınız. Düzenli beslenin Düzenli egzersiz yapın Öfke ve depresif duygularla başa çıkmayı öğrenin.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.