Bingöl’de Deprem Riski ve Dirençli Yapılar Üzerine Konferans
Bingöl’de deprem riski ve dayanıklı yapıların önemi üzerine düzenlenen konferansta, uzmanlar bilgi ve deneyimlerini paylaşacak.
Bingöl’de Depremsellik ve Dirençli Yapılar Üzerine Konferans
Bilim Akademisi’nin kurucu üyesi olan Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen “Bingöl’ün Depremselliği ve Deprem Dirençli Bingöl” konulu konferansa katıldı. Etkinlik, Bingöl Belediyesi’nin konferans salonunda gerçekleştirildi ve TMMOB İl Sekreteri Canfidan Boldaş, inşaat mühendisleri ile çok sayıda vatandaş etkinliğe ilgi gösterdi.
Konferansta bir konuşma yapan Prof. Dr. Görür, Yedisu fayının 250 yıllık periyodunu doldurduğunu vurgulayarak, Bingöl’de olası büyük bir depremin her an gerçekleşebileceği uyarısında bulundu. Görür, “Bingöl, fayların kesiştiği bir bölgedir ve bu fayların zamanı dolduğunda deprem meydana gelir. Canlı faylar sürekli stres biriktirir. Örneğin, Kuzey Anadolu Fayı ve Yedisu Fayı, yaklaşık 250 yılda bir bu stresi doluyor. Bu süre az bir zaman değil; üç nesli aşan bir süre. Deprem görmeyen nesiller, ‘deprem olmaz’ düşüncesine kapılıyor. Birisi çıkıp ‘burada deprem olabilir’ dediğinde, ‘bu adam deli mi?’ diye düşünüyorlar. Ancak deprem, her yıl ya da her hafta gerçekleşmiyor; süresi dolduğunda meydana geliyor. Yedisu Fayı’nın eli kulağında ve bu durumu kesinlikle ifade ediyorum. Bunu sizi korkutmak için söylemiyorum,” dedi.
Deprem Riskine Dikkat Çekti
Görür, 1939 yılında meydana gelen Erzincan depremine de dikkat çekerek, “Bu depremde yaklaşık 40 bin kişi hayatını kaybetti. Erzincan’dan geçen Kuzey Anadolu Fayı’nın en doğu ucu, Erzincan ile Karlıova arasında yer alan Yedisu Fayı’dır. Bu fay, 1939’dan bu yana kırılmış değil. Son kırılma durumu ise 1784’tedir. 1784’ten bu yana 250 yıl geçti ve fay stresini doldurdu. Bunun dışında, bölgede meydana gelen diğer depremler, bu stresin transfer edilmesine neden oluyor,” şeklinde konuştu.
‘Zamanı Bilemem, Ama Hazırlıklı Olmalıyız’
Prof. Dr. Görür, Bingöl’ün depreme dirençli bir il haline getirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Yedisu Fayı’nın kırılacağına dair bir kehanette bulunmuyorum, ama bilimsel verilere dayanarak bu durumu vurguluyorum. Ancak kimse zamanlamayı bilemez. Önemli olan zaman değil; Bingöl’ü nasıl deprem dirençli bir il yapabileceğimizdir. Bu fayları değiştiremeyeceğimize göre, Bingöl’ü deprem dirençli bir il haline getirmeliyiz. Deprem dirençli bir il, büyük bir depremin ardından minimum zararla atlatan bir kent demektir. Örneğin, 6 Şubat’ta Türkiye’de binlerce insan toprağa gömülürken, Tayvan’da benzer büyüklükte bir depremde sadece 10 kişi hayatını kaybetti. İşte bu, deprem dirençli bir Tayvan örneğidir; deprem dirençsiz olan ise Maraş’tır,” sözleriyle vurguladı.
Konuya Dair Olumsuz Koşullar
Konferans öncesinde, Bingöl’de etkili olan sağanak yağışların ardından belediye hizmet binasındaki su pompasının arızalanması sonucu konferans salonunun bir bölümünde su birikintisi oluştu. Biriken su, Prof. Dr. Naci Görür’ün vereceği konferans öncesinde itfaiye ekipleri tarafından tahliye edildi.