DOLAR 35,4254
EURO 36,4680
ALTIN 3.049,17
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Yağmurlu
İstanbul
11°C
Yağmurlu
Cts 10°C
Paz 5°C
Pts 6°C
Sal 8°C

Bilinçsiz Gübre, İlaç ve Hormon Kullanımının Tehlikeleri

Bilinçsiz gübre, ilaç ve hormon kullanımı doğal dengeyi bozarak tarımın uzun vadeli sağlığını tehdit edebilir. Bu tehlikeler hakkında bilgi edinin ve doğru uygulamalarla doğayı koruyun.

13.07.2024
A+
A-

Bilinçsiz Gübre, İlaç ve Hormon Kullanımı Tehlike Oluşturuyor

Bilinçsiz Gübre, İlaç ve Hormon Kullanımı Tehlike Oluşturuyor

Organik Tarım Danışmanı Soner Taştan, bilinçsiz gübre, ilaç ve hormon kullanımının tarımsal ürünlerin kalitesini bozduğunu ve insan sağlığına zarar verdiğini belirtiyor. Taştan, tarımda sürdürülebilirlik için kontrol mekanizmalarının hızla devreye girmesi gerektiğini vurguluyor.

  • Tarımsal ürünlerde bilinçsiz gübre, ilaç ve hormon kullanımının kalite ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır.
  • Ülkemiz geniş ürün yelpazesi nedeniyle yoğun tarımsal işlemlere sahiptir; ancak bu çeşitlilik kontrolsüz kimyasal kullanımına yol açabilmektedir.
  • Hormon ve gübre kullanımı özellikle meyvecilik sektöründe ürünlerin aromasını ve tadını değiştirebilmektedir.
  • Tüketici olarak kendi bahçelerinde üretim yaparak bilinçli tüketim sağlanabilir; ancak genel kontrol mekanizmaları da gereklidir.
  • Tarım ilaçları ve gübrelerin kayıt altına alınması, karne tutulması ve kontrol edilmesi gerekmektedir.

Soner Taştan, “Karnesiz ilaç, gübre veya hormon satılmamalıdır” diyerek kontrol mekanizmalarının önemine dikkat çekmektedir. Sürdürülebilir bir kontrol yapısının oluşturulması gerektiğini ve bu sayede çözüm odaklı adımların atılacağını belirtmektedir. Kısa vadede yapılacak düzenlemelerin uzun vadede toprak ve insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olacağının altını çizmektedir.

Kaynak:

İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.