DOLAR 32,3607
EURO 34,7711
ALTIN 2.402,02
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Bilim Kurulu üyesinden hafta sonu için sevindiren açıklama

15.05.2020
A+
A-

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kuzey Afrika’dan gelen sıcak havanın bütün yurtta etkin olacağını duyurmuştu.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Veciz, hafta sonu tüm yurtta etkili olması beklenen sıcak havanın virüsün bulaşma hızını düşüreceğini verdi.

Veciz, “Sıcaklığın artması, nemin azalması ve güneş ışığındaki ultraviyole virüsün bulaşmasını zorlaştıracaktır. Tekrar D vitamini sentezimiz artacak, bu da bağışıklık sistemimizi daha da dinç kılacaktır” dedi.

“D VİTAMİNİ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ KUVVETLI KILACAKTIR”

Twitter hesabından açıklamalarda yer alan Pro. Dr. Tevfik Özlü, şunları kaydetti:

* Hafta sonu çöl sıcakları geliyor. Sıcaklığın artması, nemin azalması ve güneş ışığındaki ultraviyole virüsün bulaşmasını zorlaştıracaktır.

* Yine D vitamini sentezimiz artacak, bu da bağışıklık sistemimizi daha da kuvvetli kılacaktır. Oysa sıcak hava da sağlığımız için bazı riskler taşımakta.

* Bilhassa bebekler, yaşlılar, kronik böbrek, kalp ve akciğer hastalığı veya yüksek tansiyonu olanlar, sıcak havalardan fazla daha fazla etkilenebilmekte. Sıcak ve güneş çarpmaları yaşanabilir.

SAAT 11:00-16:00 SAATLERİ ARASINA DİKKAT!

Vatandaşlara sıcak havadan etkilenmemeleri konusunda uyarılarda da bulunan Özlü, şu ifadeleri kullandı:

* Özellikle, güneş ışınlarının tepede olan geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında, güneş aşağıda ve yeterli hava akımı olmayan kapalı alanlarda kalınmamalı; konut ve meslek yeri gibi kapalı alanlar havalandırılmalı; aşırı efor gerektiren işlerden uzak kalınmalı.

* Bol su, tuz ayran, maden sodası tüketilmeli; alkol ve sigaradan uzakta durulmalı; ağır, yağlı yemeklerden ve tıka basa yemekten kaçınılmalı. Oruç tutanlar terlememek ve akıcı kaybetmemek için çok uyarı etmeli; iftarla sahur aralarında bol sıvı almalı.

* Sentetik ve kuytu giyecekler yerine; pamuklu, ipekli veya ketenden bol ve bakımlı kıyafetler seçim edilmeli; şapka ve güneş gözlüğü takılmalı.

* Sıcak çarpmasında halsizlik, yorgunluk, baygınlık, aşırı terleme, bulantı ve baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, ateş gibi belirtiler ortaya çıkar.

* Bu durumda kişi hemen soğuk klimalı bir ortama veya vantilatör karşısına taşınmalı; üstü ıslak çarşafla örtülüp, klima maksimum soğukluk ve hızda çalıştırılmalı. Hastaya buzlu su banyosu yapılabilir. Hasta için 112 aranıp derhal hastaneye kaldırılmalı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.