DOLAR 32,2769
EURO 34,6976
ALTIN 2.409,76
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Bilim insanlarından ‘yapay retina’ atağı!

12.01.2023
A+
A-

Independent Türkçe’nin haberine göre araştırma ekibi, yapay hücrelerin insan gözündeki retinal hücre türlerine bağlanma veya “onlarla el sıkışma yeteneğine” sahip olduğunu tespit etti.

Ekip, bu tespiti “yapbozun son parçası” diye niteliyor. Zira bu keşiflerin ardından araştırmacılar söz konusu hücreleri klinik denemelerde insanlar üzerinde deneyebilir hale gelecek.

“Fotoreseptör” diye nitelenen bu hücreler, diğer hücrelerle birleşerek retinayı oluşturuyor.

Gözün arkasında yer alan retina dokusu, ışığın dalga boylarını beynin algılayabileceği sinyallere dönüştürmekten sorumlu. Beyin bu sinyalleri okuduğunda görme duyusu harekete geçmiş oluyor.

Tabakanın insan vücudu dışında tasarlanabilmesi, çeşitli göz hastalıkları nedeniyle retina nakli bekleyen hastalar açısından önemli bir ilerleme anlamına geliyor.

Bilim camiası laboratuvarda retina hücreleri yetiştirmenin ve bunları gözün içindeki ölü veya işlevsiz dokularla değiştirmenin yollarını uzun süredir arıyor.

2014’te aynı araştırma ekibi, gerçek bir retinanın biçimini ve işlevini taklit eden organoidleri (laboratuvarda üretilen ve belirli uzuvları taklit eden hücre kümeleri) üretmişti.

Ekip, 2022 boyunca yürüttükleri çalışmalar sonucunda laboratuvarda üretilmiş retina hücrelerinin farklı dalga boylarına ve ışık yoğunluklarına yanıt verebileceğini, ayrıca komşu hücrelerle bağlantı kurabileceğini ortaya koydu.

Araştırmalarını derinleştiren ekip, en fazla bağlantı kuran hücre tiplerinin, genellikle çubuk ve koni biçimleriyle ayırt edilen fotoreseptörler olduğunu saptadı.

Bu hücre türleri, retinitis pigmentoza ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi hastalıklar nedeniyle hasar gören hücreler olduğu için bulgular son derece önemli.

Ekibe liderlik eden göz doktoru David Gamm, gözdeki doğal yapıların “yedek parçalarını” laboratuvarda üretecek hale gelmeyi hedeflediklerini aktarıp ekledi: “Bu organoidlerden aldığımız hücreleri, retina hastalıkları sırasında kaybolan aynı hücre türlerinin yedek parçaları olarak kullanmak istiyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.