DOLAR 35,3249
EURO 36,5101
ALTIN 3.037,29
BIST 9.999,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Cum 11°C
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 6°C

Bilim insanları ışık hızına çok yakın!

31.07.2018
A+
A-

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, düşük enerjili ışınla bir grup atomu çekirdeğini etrafındaki tekil elektronla birlikte yaklaşık 1 saat boyunca hareket ettirdi. Daha sonra aynı ışının tam güçle yüklenmesi ile 2 dakika boyunca elektronlar çekirdekten kopup ayrılmadan bu harekete devam etti. Ayrıca, daha az sayıda atomla deneyin tam güçle 2 saate kadar sürdürülmesi başarıldı.

LHC accelerates its first “atoms”

For the very first time, operators injected not just atomic nuclei but lead atoms containing a single electron into the Large Hadron Collider: https://t.co/hOkro9b1Kn pic.twitter.com/bnKnOyoNNS

— CERN (@CERN) 27 Temmuz 2018

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı kullanılarak atımların bu hızda çevrilmesi daha önce de başarılmıştı. Öte yandan, önceki deneylerde atomun yüksek hızlara ulaştığında etrafındaki elektronları dağıtıp çekirdekten ayrılması sebebiyle istenen sonuçlar elde edilememişti.

Mars yaşam alanları görenleri büyüledi!

Mars yaşam alanları oluşturmak için düzenlenen yarışma sonuçlandı. Bu yarışmada birbirinden harika yaşam alanı projeleri bizlerle buluştu. İşte finalistler!

Bilim insanları, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı içerisindeki bu özel ışın demetinin ömrünün en az 15 saat olacağını tahmin ettiklerini ancak bu sürenin 40 saat kadar olabileceğini öğrenerek şaşırdıklarını ifade ediyor. Şimdi ise hedef, bu özel çalışma sırasında hala protonlar için ayarlanmış olan kolimatör ayarlarını optimize ederek aynı ışın ömrünün daha yüksek bir yoğunlukta muhafaza edilip edilmeyeceğini görmek.

Umarız bir gün insanlık için ışık hızı ile yolculuğun da önü açılır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.