DOLAR 32,2007
EURO 35,0882
ALTIN 2.471,65
BIST 10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 22°C
Cts 24°C
Paz 22°C

Bilim İnsanları, İnsan Genlerini Maymun Beynine Yerleştirdi

20.11.2020
A+
A-

Bilim insanları, ‘Maymunlar Cehennemi’ filmini anımsatan bir deneye imza atarak insan genlerini maymun beynine ekledi. Almanya Max Planck Moleküler Hücre Biyolojisi ve Genetiği Enstitüsü ve Japonya Deney Hayvanları Merkez Enstitüsü tarafından yürütülen çalışmanın sonuçları Science dergisinde yayımlandı.

Çalışma kapsamında Alman ve Japon araştırmacılar, insan beynindeki kök hücreleri yönlendiren ARHGAP1 adlı bir geni bir primat türü olarak bilinen marmoset fetüslerinin beynine enjekte etti. Haziran ayında paylaşılan bulgularda primat beyinlerinin biliş ve dilden sorumlu olan neokorteks kısmının yapılan işlem sonrası geliştiği ve büyüdüğü belirtildi.

Maymun beyinleri, boyut olarak yaklaşık iki katına çıktı:

Araştırmacılar tarafından yayınlanan görüntülere göre değiştirilmiş maymun beyinleri, gebeliğin yaklaşık 100. gününde boyut olarak neredeyse iki katına çıktı. Sonuçlar hakkında konuşan çalışmanın yazarı Michael Heide, “Gerçekten de sıradan marmoset beyninin neokorteksinin genişlediğini ve beyin yüzeyinin katlandığını bulduk” dedi.

Yapılan incelemeler sonucu bilim insanları, neokorteksin beynin evrim geçiren en yeni kısmı olduğunu söyledi. İnsan beyninin kütlesinin yaklaşık dörtte üçünü oluşturan bu kısım, duyu algılaması, motor emirlerin oluşumu, bilinçli düşünme ve dil gibi insanlara özgü yüksek fonksiyonların yürütülmesinde görev alıyor.

Yapılan deney, maymun ceninlerinin daha büyük, daha gelişmiş ve daha insan benzeri beyinlere sahip olmasıyla sonuçlansa da bilim insanları, etik kaygıları ve “öngörülemeyen sonuçlar” nedeniyle maymun fetüslerini sezaryen işlemiyle çıkarmayı tercih etti.

Çalışmanın yazarlarından Wieland Huttner, basın açıklamasında deneyin fetal aşamayı geçmesine ve insan geni taşıyan maymunların doğmasına izin vermenin sorumsuz ve etik dışı olacağını söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.