DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C

Bilim İnsanları, Gizemli Uzay Nesnesi ‘Oumuamua’nın Kökenini Belirlediler

17.03.2021
A+
A-

2017 yılında Güneş Sistemi’mizin dışından gelen ilk yıldızlararası nesne olan Oumuamua, Pan-STARSS astronomik gözlemevi tarafından keşfedilmişti. Yerel dilde “Gözcü, elçi” gibi anlamlara gelen isme sahip nesnenin ne olduğu tartışma konusu olmuştu.

Arizona Eyalet Üniversitesi’nden iki astrofizikçi, Oumuamua’nın alışılmışın oldukça dışında yapısını incelemeye karar verdi. Çalışmaların sonuçlarına göre bu yapı aslında kendi yıldız sisteminden kopup uzaya savrulmuş, Plüton benzeri bir gezegen.

Gökyüzünde yalnız gezen gezegenler

oumuamua

İki bilim insanının araştırması, Journal of Geophysical Research: Planets adlı dergide yayımlandı. Daha önce Oumuamua’nın bir kuyruklu yıldızın kalıntısı, bir asteroid ve hatta başka bir uzaylı ırkı tarafından gönderilmiş bir uzay gemisi olduğu yönünde teoriler ortaya çıkmıştı.

Araştırmacıların yaptığı çalışmalarda, nesnenin bazı özelliklerinin bir kuyruklu yıldızın sergilediği davranışlardan çok daha farklı olduğu ortaya çıktı. Cismin hızı, uzay boşluğunda bir milyar yıldan kısa bir süredir hareket ettiğini işaret ediyor. Ayrıca krepe benzeyen şekli ve arkasında “kuyruğu” olarak gördüğümüz parçacık izi olmaması da bu cismin farklı olduğunu gösteriyor.

Astrofizikçilerin yaptığı çalışmada gök cisminin üzerini kaplamış olması muhtemelen buz yapıları, roket etkisi, ilk hızı gibi çeşitli etmenler göz önüne alındı. Cismin yüzeyindeki buz yapısının çok daha fazla yansımaya neden olduğu ve tahmin edilenden yüksek roket etkisi yarattığı belirtildi.

Katı nitrojenle yolculuk

oumuamua

Farklı maddelerin buzlarının farklı itiş kuvvetleri uyguladığı biliniyor. Araştırmacılara göre Oumuamua’nın sahip olduğu özellikleri mümkün kılan bir yapı var: katı nitrojen. Uzayda buz sıvılaşmıyor, süblimleşme ile bir anda gaz hale geçiyor. Bu da roket etkisi adı verilen itme gücünü yaratıyor.

Sonuç olarak bu gizemli yapı, Plüton benzeri bir gezegenden geriye kalanları taşıyor. Plüton’un yüzeyinde de katı nitrojenden buz tabakaları bulunduğu biliniyor. Gelecekte yeni araçlar ve teleskoplarla bu yapıların sırlarının daha kolay ortaya çıkarılabilmesi amaçlanıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.