DOLAR 32,2127
EURO 35,0997
ALTIN 2.464,34
BIST 10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Az Bulutlu
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 23°C
Paz 22°C
Pts 23°C

Bilim İnsanları, Domuzlara Burunları İle Video Oyunu Oynamayı Öğretti

14.02.2021
A+
A-

ABD Pensilvanya Üniversitesi’nden bilim insanları, 4 farklı domuza burunlarıyla oyun kumandası kullanarak video oyunu oynamayı öğretti. Hamlet, Omelette, Ebony ve Ivory adındaki bu dört domuza, kumanda ve oyun arasındaki bağlantı öğretildi, her başarılı hamlelerinde ödül olarak mama verildi. 

Bilim insanlarını asıl şaşırtan şey, domuzların ödül verilmediği zaman da oyun oynamaya devam etmeleri oldu. Makineden gelen bir ödül olmamasına rağmen oyunlarına devam eden domuzların, bunu aslında ödül için değil, eğlenmek ve sosyalleşmek için yaptıkları ortaya çıktı.

“Elleri ve kolları olmayan bir hayvanın oyun oynayabilmesi son derece zor”

domuz

Bilim insanları, domuzların kumanda ve oyun arasındaki bağlantıyı öğrenmenin hiç de kolay bir şey olmadığını, elleri ve kolları olmayan bir hayvanın burnuyla oyun oynayabilmesinin son derece karmaşık ve zor olduğunu belirtti. 

Domuzlara öğretilen oyun, Minecraft gibi komplike bir oyun olmaktan ziyade basit bir hedef vurma oyunuydu. Oyun her ne kadar basit olsa da domuzların hedefleri vurabilmesi gerçekten takdire değer bir çaba oldu. Ancak her bir domuzun gösterdiği yetenek birbirinden farklıydı. Örneğin Ivory’nin hedef vurma oranı %76 iken, Ebony’de bu oran %36’ydı. 

Domuzlar, ödül olarak verilen mama kesildiği zaman bile oynamaya devam ettiler

domuz

Domuzları oyun oynamaya teşvik etmek için her bir atış sonrası ödül olarak yemek veren bir makine tasarlandı ancak bu makine, deney sırasında bozuldu ve hayvanlara ödül vermeyi kesti. Bu noktada bilim insanları devreye girdi ve domuzlara teşvik edici cümleler kurmaya başladı. Domuzlar, bu çağrıları yanıtsız bırakmadı ve keyifli bir şekilde oyun oynama devam ettiler. 

Araştırmanın baş yazarlarından Dr. Candace Croney, oyun oynamaya devam eden domuzlar için şu ifadeleri söyledi: “Bu gelişme önemli bir yere değiniyor, çünkü herhangi bir duyarlı varlıkta olduğu gibi, domuzlar da son derece duyarlıdır ve onlarla nasıl etkileşim kurduğumuz, onlara neler yaptıklarımız onları önemli ölçüde etkiler.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.