DOLAR 32,5706
EURO 34,8788
ALTIN 2.427,65
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Bilim İnsanları, Araba Sürmenin Sürücüler Üzerinde Oluşturduğu Stres Tepkisini Ortaya Çıkardı

16.05.2021
A+
A-

Araba sürmek, pek çok farklı etken sebebiyle zaten oldukça stresli bir durum. Sıkışan trafikte kalmak, kaza riski, kırmızı ışıklar… Trafikte sürücülerde stres oluşmasına sebep olacak pek çok durum var. Ancak yapılan yeni bir araştırma, en hafif koşullar altında bile sürücülerin stres tepkisi gösterebildiğini ortaya koyuyor.

Yürütülen araştırmada, sürücülerin her gün karşılaşabileceği rutin ve oldukça hafif koşullara sahip olan bir sürüş rotası simüle edildi. Bu rotada sürücüler kırmızı ışıkta durmak ya da bir otoyola giriş yapmak gibi durumları deneyimlediler. Elde edilen veriler ise bu tür ‘standart’ durumların bile sürücüler üzerinde zamanla büyük stres kaynağına dönüştüğünü gösterdi.

Araştırma için araç içi termal görüntüleme sistemleri kullanıldı:

gece araba sürüşü

11 sürücünün katıldığı araştırmada sürücülerin araçlarına vücutlarının verdiği tepkiyi gözlemleyebilmek için termal kamera sistemleri kuruldu. Aynı zamanda araçlara, aracın hızlanmasını, direksiyon hareketlerini ve fren kuvvetini kaydeden bir sistem de kuruldu. Bu şekilde sürücülerin ve aracın deney boyunca durumları yakından takip edildi. Termal kameralar, sürücülerin mimiklerini ve terlemelerini kaydederek veri sağladı. Tüm bu sistemler aynı zamanda ‘sürücülerin farkında bile olmadığı‘ stres tepkilerini ortaya çıkarmayı sağladı.

Aynı rotada sürekli ilerleyen sürücülerde bir süre sonra ufak durumlarda bile yüksek stres tepkileri gözlenmeye başladı. 11 katılımcının yarısında oluşan bu stres tepkilerine sebep olan fenomene araştırma ekibi ‘hızlanma’ ismini verdi. Houston Üniversitesi’nden fizyolog Loannis Pavlidis’in “Bu fenomene ‘hızlanma’ diyoruz. Hızlanma, küçük olayların neden olduğu stres olarak tanımladığımız bir şey’ sözleriyle özetlediği durumun neden sürücülerin yarısında ortaya çıkarken diğer yarısında çıkmadığı ise henüz bilinmiyor. Araştırma ekibi, bunun genetik yatkınlık ile ilgili olabileceğini düşünüyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.