DOLAR 35,3232
EURO 36,4882
ALTIN 3.033,10
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Cum 11°C
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 6°C

Bilim İnsanları, 230 Milyon Yıllık Kertenkele Dışkısında Yeni Böcek Türleri Keşfetti

05.07.2021
A+
A-

Kehribar, çam ağaçlarının reçinesinden oluşan ve oldukça fazla kullanım alanı olan bir maddedir. Bunlardan belki de en önemlisi ise yüzyıllar önce yaşamış canlıların kalıntılarını günümüze kadar neredeyse kusursuz bir şekilde korumasıdır. Ancak bazen farklı materyaller de fosillerin taşınmasına yardımcı olabilir. Bu materyallerden birisi de hayvan dışkısı olabilir. Dışkı, doğru koşullarda milyonlarca yıl boyunca içindeki kalıntıları saklayabilir.

Öte yandan dışkının içinde korunarak günümüze kadar gelen canlılar aslında vücut kalıntıları içermezler. Yani tüyleri kemikleri ya da etleri bulunmaz. Ancak bu fosilleri inceleyerek yine de bu canlılar hakkında ilginç detaylar öğrenebiliriz.

Yeni böcek türleri keşfedildi

Bulunan böcek fosilleri

İsveç, Tayvan, Almanya ve Meksika’dan bilim insanları, senkrotron mikro tomografisi adını verdikleri özel bir yöntem kullanarak 230 milyon yıllık dışkı fosilini taradı. Bu fosilin içinde farklı türlerdeki böceklerin parçalarına rastlandı. Hatta bu parçalardan bazıları neredeyse bir bütün şeklinde korunmuştu. Bacı böceklerin antenleri ve bacakları gibi ince detaylar bile ortaya çıktı.  Bu sayede bilim insanları, bu canlıları inceleyip neye benzediklerini açıklayabilme şansı yakaladı.

Araştırmacılar, bulunan böceklerin “Miksofaga” olarak bilinen türün soyu tükenmiş üyeleri olduğunu keşfetti. Bu türe ait böcekler günümüzde yosunların altında ve etrafında yaşamakta. Bu yeni türe “Triamyxa Coprolithica” adı verildi. İsminin anlamı ise bulunması ile birebir alakalı. Bir kertenkele dışkısında bulunan bu böcek türüne verilen ismin kabaca anlamı ise “Böcek dışkısı taşı”.

Araştırmanın başındaki yetkili olan Grzegorz Niedźwiedzki, yapılan keşif hakkında “Hayatım boyunca dinozor bir kertenkelenin dışkısından böyle bir keşif yapacağım aklıma gelmemişti” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.