DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 17°C

Bilim İnsanından Kırık Tedavileri için Yeni İcat

28.08.2020
A+
A-

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Kaya liderliğinde çalışmalar yaparak 4 farklı ülke ve 9 farklı üniversiteden 14 bilim insanı, kemik dokusu üreten ve özellikle kırık tedavilerinde ve ilaç salınımında büyük bir başarı potansiyeli gösteren yeni bir malzeme geliştirdi.

KIRIK KEMİKLERİN ÇABUK İYİLEŞMESİ HEDEFLENİYOR

Bilim insanlarının yapmış olduğu çalışmaların sonucunda özellikle kemikleri kırık olan insanların tedavisinde başarılı olacağı düşünülen kemik dokusu üretildi. Üretilen kemik dokusu kırık kemiklerin daha çabuk iyileşmesi adına umut ışığı verdi.

Giant Macroporous Silica (GMS) olarak adlandırılan ve bilim dünyasında büyük heyecan uyandıran bu malzeme, alanının en saygın akademik yayınlarından biri olan dergide yayınlandı. Prof. Murat Kaya, ilgili malzemeyi Danimarka Kopenhag Zooloji Müzesi’nden özel izinle getirdikleri bir süngerin içeriğinde bulunan gözenekli mikro cam kürelerden elde ettiklerini ifade etti.

UYGULAMALARIN HIZLANMASI HEDEFLENİYOR

Kaya, eşsiz bir gözenek geometrisine sahip ve biyoaktif olan bu malzemenin, özellikle kemik kırıklarıyla ilgili tedavilerde ve ilaç salınım uygulamalarında büyük bir başarı potansiyeline sahip olduğunun da altını çizdi.

Öte yandan, Prof. Kaya, 2018 yılında, Dr. Öğr. Üyesi İsmail Bilican ile birlikte ‘Oval Spikül Yapısına Sahip Süngerlerden Gözenekli Mikro Cam Küre Elde Edilmesi Yöntemi’ adı altında Türk Patent ve Marka Kurumu’na patent başvurusunda bulundu ve malzeme üretimine başlandı. Üretilen GMS malzemesinin yurtiçi ve yurtdışı satışları da başladı. Uygulamaların önümüzdeki süreçte daha da hızlanması hedefleniyor.

İLİşKİLİ HABERLER Kemiklerdeki Gizli Hastalık

Kemiklerdeki Gizli Hastalık

Kemik Hastalığı Olan Kireçlenmeye Karşı Doğal Yöntemler

Kemik Hastalığı Olan Kireçlenmeye Karşı Doğal Yöntemler

Kas ve Kemik Güçsüzlüğünün Çaresi

Kas ve Kemik Güçsüzlüğünün Çaresi

Bu Hatalar Kemik Erimesine Neden Oluyor!

Bu Hatalar Kemik Erimesine Neden Oluyor!

İLİşKİLİ GALERİLER Sıkı Bir Cilt İçin Kemik Suyu İçmek Şart!

Sıkı Bir Cilt İçin Kemik Suyu İçmek Şart!

Sağlıklı Kemikler İçin Süt Değil Fasulye Tüketin!

Sağlıklı Kemikler İçin Süt Değil Fasulye Tüketin!

Kemikleri Kuvvetlendiren 5 Leziz Besin

Kemikleri Kuvvetlendiren 5 Leziz Besin

Kemiklere Zararlı Olan 4 Alışkanlık

Kemiklere Zararlı Olan 4 Alışkanlık

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.