DOLAR 32,5488
EURO 34,9371
ALTIN 2.445,81
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C
Sal 17°C

Bilgisayar pazarı için 2020 yılında sevindiren gelişim Corona virüsünü lehine kullanan birkaç sektör oldu. Bilgisayar pazarı da 2020 yılında bu sektörlerden…

12.07.2020
A+
A-

Yılın ilk çeyreğinde sert bir düşüş yaşayan bilgisayar pazarı, ikinci çeyrekte durumu topladı. Virüs kaynaklı birçok ülkede üretimin durması sebebiyle, ürünlerde stok sıkıntısı baş göstermeye başladı. Daha sonra ülkelerde alınan karantina kararları ve evden çalışmaların başlaması ile birlikte, bilgisayar satışlarında da patlama yaşandı.

Bilgisayar sevkiyatları, yılın ilk çeyreğinde yüzde 8 ila 12 arasında bir düşüş yaşadı. Ancak üretim tesislerinin yeniden açılması ve evden çalışmaların artması ile birlikte, piyasada yükseliş yaşandı. Analist firmalarından IDC ve Gartner, ikinci çeyrekte satışlarda büyüme bildirdi. IDC, pazarın yüzde 11,2 büyüyerek 72,3 milyon satışın yakalandığını bildirdi. Gartner ise yüzde 2,8 büyüme ile 64,8 milyon satış bildirdi. Garter, Chromebook‘ları dahil etmediğini bildirdi.

Chromebook’ların bu kadar büyük etki etmesinin nedeni ise, okulların uzaktan eğitime geçmiş olması. Yurt dışında bulunan birçok üniversite ve okul, öğrencilerine uzaktan eğitime katılabilmeleri için Chromebook yolladı. Buna ek olarak, küresel bilgisayar pazarı 2020 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 9 büyüdü. Bu duruma en fazla etkiyi veren bilgisayarlar ise dizüstü bilgisayarlar oldu.

IDC ve Canalys’e göre, bu dönemde en fazla satış yakalayan şirket HP olurken, Gartner için Lenovo oldu. Yüzde 17’nin üzerinde bir büyüme kaydeden HP, pazarda yüksek bir etkiye sahip. HP’nin yanı sıra Apple‘da büyük oranda büyüme gösterdi. İlk beşte ise HP, Lenovo, Dell, Apple ve Acer yer aldı. Asus‘un ilk 5 dışında yer alması ise bir miktar şaşırtmış durumda.

Pazarın, bu büyümeyi yıl içerisinde devam ettirmesi bekleniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.