DOLAR 32,3455
EURO 34,7634
ALTIN 2.392,55
BIST 10.246,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Biberiye çayının faydaları

28.11.2019
A+
A-

Birçok insan, güzel tadı ve yararları için biberiye çayının tadını halihazırda çıkarıyor.

Biberiye çayının faydalarına ve biberiye çayı kullanımının yanı sıra olası ilaç etkileşimlerine birlikte bakalım.

Ruh halini iyileştirir

Zaman zaman stres yaşamak normaldir. Yapılan araştırmalar biberiye çayı içerisindeki bileşiklerin içilip solunmasının ruh halini iyileştirmeye, dingileştirmeye ve uyku kalitesini artırmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Biberiye özü, bağırsaktaki sağlıklı bakteri dengesini sağlayarak ve beyninizin duygular, öğrenme ve anılarla ilişkili bir parçası olan hipokampustaki iltihaplanmayı azaltarak ruh halinizi iyileştirebilir.

Yüksek antioksidan içerir

Antioksidanlar, vücudunuzu oksidatif hasar ve iltihapdan korumaya yardımcı olan ve kanser, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gibi kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olabilen bileşiklerdir. Meyveler, sebzeler ve biberiye gibi bitkilerde bulunurlar. Biberiye çayı ayrıca antienflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahip bileşikleri içerir.

Biberiye, antioksidan özelliği sayesinde bozulabilen yiyeceklerin raf ömrünü uzatmak için genellikle doğal bir koruyucu olarak kullanılır. Biberiye çayındaki bileşikler ayrıca enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabilecek antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Biberiye yaprağı, geleneksel tıpta antibakteriyel ve yara iyileştirici etkileri için kullanılır.

Kan şekerini düşürür

Yüksek kan şekeri; gözlere, kalbe, böbreklere ve sinir sistemine zarar verebilir. Bu nedenle, diyabeti olan kişilerin kan şekeri seviyelerini dengede tutmaları çok önemlidir. Çalışmalar biberiye çayındaki bileşiklerin kan şekerini düşürebileceğini göstermiştir, bu da biberiyenin diyabetli insanlara yüksek kan şekeri yönetimi için yardımcı olabileceği anlamına gelmektedir. Biberiye çayı, insülin benzeri etkiler uygulayarak ve glikozun kas hücrelerine emilimini artırarak yüksek kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.

Beyin sağlığını korur

Bazı tüp ve hayvan çalışmaları biberiye çayındaki bileşiklerin beyin hücrelerinin ölümünü önleyerek beyninizin sağlığını koruyabildiğini göstermektedir. Hayvan araştırmaları, biberiyenin, inme gibi beyin hasarına yol açabilecek durumları engelleyebileceğini ileri sürüyor.

Diğer çalışmalar biberiyenin beynin yaşlanmasının olumsuz etkilerini önleyebileceğini, hatta alzheimer gibi hastalıklara karşı koruyucu bir etkisi olduğunu göstermektedir.

Olası ilaç etkileşimleri

Diğer birçok şifalı bitkide olduğu gibi, bazı insanların olası ilaç etkileşimlerinden dolayı biberiye çayı tüketirken dikkatli olmaları gerekebilir.

Biberiye çayı ile olumsuz etkileşime girme riski en yüksek olan ilaçlardan bazıları:

– Kanınızı syerelterek kanın pıhtılaşmasını önlemek için kullanılan antikoagülanlar

– Yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan ACE inhibitörleri

– İdrarınızı artırarak vücudunuzun ekstra sıvıdan kurtulmasına yardımcı olan diüretikler

– Manik depresyon ve diğer ruh sağlığı bozukluklarının tedavisinde kullanılan lityum

Biberiyenin, idrarın arttırılması, kanın pıhtılaşma kabiliyetini bozması ve kan basıncını düşürmesi gibi ilaçlara benzer etkileri olabilir. Lityum alırsanız, biberiyenin idrar söktürücü etkileri vücudunuzda toksik lityum birikmesine neden olabilir.

Bu ilaçlardan herhangi birini veya benzer amaçlar için başka ilaçları alıyorsanız diyetinize biberiye çayı eklemeden önce sağlık uzmanınıza danışmak en iyisidir.

Dyt. Serkan Sıtkı Şahin

[email protected]dinvekadin.net

Kadinvekadin.net özel içeriğidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.