Bezenmiş Yol Üstünde Saklı Caminin Hikayesi: Üzengili Köyü Cami ve Değişen İhtiyaç
Bezenmiş Yol Üstünde Saklı Caminin Hikayesi: Üzengili Köyü Camisi ve değişen ihtiyaçlar için tarihi izle, manevi atmosferi keşfet.
Bezenmiş yolun üzerinde yükselen bir ibadet mekânı
Hatay’ın Defne ilçesi Üzengili Mahallesi’nde bulunan Üzengili Köyü Camisi, 1974 yılında inşa edildi. Zamanla artan nüfusa yanıt veremeyince 2015 yılında mahalle sakinleri yeni bir cami yapma kararı aldı. Proje alanı olarak seçilen noktaya, altından geçen bir yol olması nedeniyle farklı bir tasarım tercih edildi ve yolun üstünde geniş ve dikkat çekici bir yapı ortaya çıktı.
Günümüzde mahalle halkı tarafından kullanılan bu cami, altından 6 metre genişliğinde ve 4 metre 70 santimetre yükseklikte bir geçiş hattına sahip. Depremde de herhangi bir hasar görmeden ayakta kaldı ve ibadet için gerekli olan alanı sunuyor. Caminin ziyaretçileri, ibadet ederken altından geçen yoldan araçların geçtiğini fark ediyorlar.
“Depremde en küçük hasar bile almadı,” şeklinde ifade eden imam Mevlüt Dönmez, caminin konumunu şu sözlerle özetledi: “Camimiz gerçekten ilginç bir konumda yapıldı. Altından yol geçiyor; yer olmadığı için böyle yapmak zorunda kaldık. Eski camimiz 1974 veya 1975 yılında inşa edilmişti ve mahalle büyüdükçe camiye sığmaz olduk.”

Camiye sığmayınca yeni bir inşaata yöneldik; yolun diğer tarafı hayırseverler tarafından cami için bağışlandı. Şimdiki planı ve projesi eski muhtarımız hazırladı.
O dönemde dört ay gibi kısa bir sürede camiyi tamamladık. Depremlerde hasar almadı. Altından geçen yolun genişliği 6 metre ve yüksekliği 4 metre 70 santimetre. Bu camiyi ilk görenler şaşkınlık içinde kalıyorlar.
“Mükemmel bir projeyle çizildi ve yapıldı. Otobanlar ve çevre yollarda kullanılan 32’lik demirler kullanılarak inşa edildi,” diyenler arasında yer alanlar var. Depremde en küçük hasar dahi meydana gelmedi; camimiz sapasağlam hizmetine devam ediyor diyorlar ve emeği geçen herkese teşekkürlerini iletiyorlar.
“Tarihi bir yapıya benzetiliyor” şeklinde konuşan Sabahattin Öztürk, “Ben doğma büyüme bu mahalledeyim. Bu caminin inşasında ben de vardım ve duvarını yaptım. Hayırseverler birlikte çalıştı; önce küçük bir cami vardı, köy büyüdükçe yenisi gerekiyordu. Eski muhtarın çizimleriyle yeni camiyi yaptık. Buradan kamyonlar geçebiliyor ama iş makineleri geçemiyor. Aşağıdan ya yukarıdan gelince baktığınızda burası adeta tarih kokuyor.”
Kaynak: Ensonhaber