DOLAR 32,3812
EURO 35,0362
ALTIN 2.326,46
BIST 9.138,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Beynin Küçülmesine Neden Oluyor!

19.04.2020
A+
A-

Prof. Dr. Demet Özbabalık Adapınar, beyin sağlığını olumsuz etkileyen ve beynin küçülmesine niçin olan faktörleri ve besinleri şu şekilde sıraladı:

BEYNİ KÜÇÜLTEN FAKTÖRLER

“Stres ortamı ciddi bir risk faktörüdür. Sürekli benzer şeye odaklanma ve o konuda uzun vakitler masraf, buna karşın olayları çözüme ulaştıramama, o bölgeyle ilgili bir kullanılmazlık durumunu ortaya çıkarmaktadır.

Tek alıcı eğitim almak, herhangi bir hobiyle meşgul olmamak, öbür hayat şekillerine kapalı edinmek kişinin defalarca benzer beyin bölgesini kullanmasına sebep olur. böylece de o alan süre geçtikçe yoruluyor.

Egzersiz yapmamak da beynin küçülmesine niçin olan en önemli risk faktörlerinden biridir. Günde 10.000 adım atmak son derece önemlidir. Bundan Böyle fiziksel egzersiz, beyin egzersizi ve sanatla uğraşmanın beyni önemli anlamda koruduğu ifade edilmektedir.

Içki kullanımı, beynin öğrenme merkezine, beyinciğe, beyindeki kimlik ve kişiliklerimizi oluşturan merkeze çok fazla zarar vermektedir. Bundan nedeniyle ağır içicilerin tüm risk faktörleri değil olsa bile nörolojik hastalıklara yakalanma riskleri her konuda epeyce fazladır. Gıda eksikliği yapar, B12 ve folik asiti kendi beslenme ortamından uzaklaştırır ve kendisi ön plana çıkar. Alkolün beyin sağlığına sandığınızdan daha büyük zararları olduğu katiyen unutmamalısınız.

Tiroid hastalıklarının birçok beyin hastalığı için daha alçak inşa oluşturduğu bilinmektedir. Hastalar belirtilmiş aralıklarla doktoruna gitmeyi ihmal etmemeli. Eğer kişinin ailesinde tiroid hastası varsa mutlaka kendisinin de teftiş altında olması gerekir. 20’li yaşlardan sonradan kontrollere başlanabilir.”

NÖROLOJİK HASTALIKLARDAN KORUNMAK İÇİN…

Nörolojik hastalıklardan korunmak için uzaklaşılması gereken şeylerin bundan böyle çok net olduğunu gösteren Prof. Dr. Özbabalık, önek olarak şunları sıraladı:

Fast food Cips Karbonhidratlar Dolu yağlar Margarin Şeker Bisküvi Kraker

Özbabalık, beslenmemizde katiyen ihmalkârlık etmememiz gereken gıdaları ise şu şekilde sıraladı:

Nohut, mercimek Yerinde şartlarda yetiştirilmiş tahıllar, Genellikle pişirilmeden yenen sebze ve meyve, salata Haftada minimum üç kase kuruyemiş tüketmek (fındık, ceviz, badem) Kırmızı meyveler (nar, havuç, kırmızı üzüm) Beyin sağlığı ve bunamadan korunmada son derece manâlı olan kırmızı üzümü yerken çekirdekleri dişlerinizin aralarında kırarak yemelisiniz. Bu aynı zamanda fena maddelerin temizlenmesini sağlar. D vitamini de oldukça önemli bir faktördür. Süt, yoğurt, peynir tüketimi dikkatsizlik edilmemeli. Güneş ışığı da epeyce önemlidir. Güneşli havalarda kollarımızı ve ayaklarımızı güneşe uzatmanızda avantaj var.

İLİşKİLİ HABERLER Bu Besinler Beyin Sağlığını Alt Üst Ediyor!

Bu Besinler Beyin Sağlığını Daha Alçak Üst Ediyor!

Beyin Fonksiyonlarını Yenileyen Besin: Kırmızı Pancar!

Beyin Fonksiyonlarını Yenileyen Besin: Kırmızı Pancar!

Beynin Hızla Yaşlanmasına Neden Oluyor!

Beynin Çabucak Yaşlanmasına Niçin Oluyor!

Beyin Sağlığını da Etkiliyor!

Beyin Sağlığını da Etkiliyor!

İLİşKİLİ GALERİLER Beyin Sağlığını Olumsuz Etkileyen 15 Besin

Beyin Sağlığını Olumsuz Etkileyen 15 Besin

Dans Etmek Beyin Sağlığını Nasıl Etkiliyor?

Dans Etmek Beyin Sağlığını Nasıl Etkiliyor?

Kazadan Sonrası Beyin Sarsıntısı Belirtileri

Kazadan Sonrası Beyin Sarsıntısı Belirtileri

Genç Bir Beyin Sağlıklı Vücutta Bulunur!

Genç Bir Beyin Dinç Vücutta Bulunur!

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.