DOLAR 32,5440
EURO 34,8790
ALTIN 2.429,98
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C

Beyin Tümörü Öldürür Mü?

09.08.2020
A+
A-

Bazı kanser türlerinde olduğu gibi beyin tümörlerinin neden geliştiği konusunda hala kesin bir cevap yok. Yaşam kalitesinin ve süresinin düşmesine sebep olan beyin tümörlerinde ölüme giden sonuçlar yaşanabiliyor.

BEYİN TÜMÖRÜ

Nöroşirurji Uzmanı Op. Dr. Kerem Bıkmaz, ‘Kişilerde tavır değişimleri pek çok kez psikolojik boyutlu gibi algılansa da aslında aniden gelişen tavır değişimlerinin altından ‘beyin tümörü’ bulunabilmektedir. Beyin tümörleri kişilikte veya davranışta değişikliklerin oluşmasına sebep olabiliyor.

Beyin, yumuşak, süngerimsi bir doku kütlesidir. Kafatası kemikleri ve menings olarak adlandırılan üç adet ince zar tarafından korunmaktadır. Serebrospinal sıvı adı verilen ve suya benzeyen bir sıvı, beyni sarar ve beyinde tampon görevi görür. Beyin sıvısı, meningsler arasındaki boşluklar ile beyin içindeki karıncık denilen boşluklarda bulunur’ açıklamasında bulundu.

BEYİN HAREKETLERDEN SORUMLUDUR

Beyin, yapmayı seçtiğimiz yürümek ve konuşmak gibi eylemleri ve vücudun düşünmeden yaptığı eylemleri yönettiğini ifade eden Op. Dr. Bıkmaz, ‘Beynimiz aynı zamanda duyularımızdan yani görme, işitme, dokunma, tat alma ve koklamadan, hafızamızdan, duygularımız ve kişiliğimizden de sorumludur.

Beyin tümörü, beyindeki hücrelerin anormal veya kontrolsüz büyümesi olarak tanımlanır. Tümörler, iyi huylu veya kötü huylu olabilmektedir. Beyinde yerleştiklerinden, iyi huylu bir tümör bile tehlikeli olabilir. Beyin, kafatası ile çevrilidir.

DİĞER KANSERLERLE KARŞILAŞTIRILDIĞINDA…

Bu, tümörün büyürken normal beyin dokularına basınç uygulamaya başlaması demektir. Bu durum da iltihaba ve beyin şişmesine sebep olabilir. Bu yüzden her iki tip tümörün de mümkün olduğunca çabuk tedavi edilmesi önem taşımaktadır.

Bir tümör, beynin kendisinden kaynaklanmışsa birincil beyin tümörü olarak adlandırılır. Bazen kanser beyne akciğer veya göğüs gibi başka alanlardan yayılabilir. O zaman bu tip tümörler, ikincil beyin tümörü olarak adlandırılır. Diğer kanserlerle karşılaştırıldığında beyin tümörleri nispeten daha az görülmektedir. Fakat yerleşimleri ve bazen agresif yapılarından ötürü tehlikeli oldukları düşünülmektedir’ şeklinde konuştu.

YÜZDEKİ ANORMALLİKLER BEYİN TÜMÖRÜNÜN BELİRTİLERİDİR

Beyin tümörlerinin sıklıkla normal beyin dokusuna hücum ettiği veya baskı yaptıklarını belirten Opr. Dr. Bıkmaz, ‘Belirtiler de o basınç nedeniyle ortaya çıkar. Beyin tümörünün yerleşim yerine göre kişide farklı tipte belirtiler oluşabilir. Ancak, zihinsel hastalıklar dâhil başka hastalıklar da bu belirtilere neden olmaktadır. Herhangi bir durumda bu belirtilerden birini veya daha fazlasını yaşarsanız, vakit kaybetmeden doktorunuzu aramalısınız’ dedi.

KONUŞMA ZORLUKLARI, GÜÇSÜZLÜK, UYUŞUKLUK

Baş ağrısı, uyanınca daha kötü olan bir ağrı, kişilikte veya davranışta değişiklikler, zihinsel becerilerde düşüş, yeni başlayan nöbetler, nörolojik değişiklikler, güçsüzlük, uyuşukluk/rehavet, uyanıklığın azalması, dil problemleri, yutma güçlüğü, hıçkırıklar, bozulmuş koku duyusu, kontrolsüz veya işlev bozukluğu olan hareketler, el titremesi, menopozdan önce adet kanamalarının kesilmesi, yüz felci ve gözde anormallikler beyin tümörünün belirtileridir. Beyin tümörü belirtileri varsa, kişiye bazı testler yapılmalıdır. Beyin içindeki anormalliklerin tipini ve yerleşimini saptamak için kullanılan gelişmiş birkaç diyagnostik işlem uygulanır. Uzman tarafından değerlendirip konulan tanı sonrası tedaviye başlanır’ ifadelerinde bulundu.

İLİşKİLİ HABERLER Beyin Tümörü Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Beyin Tümörü Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Beyin Tümörüne Neden Oluyor!

Beyin Tümörüne Neden Oluyor!

Beyin Tümörleri

Beyin Tümörleri

Bu Belirtiler Beyin Tümörünün Habercisi

Bu Belirtiler Beyin Tümörünün Habercisi

İLİşKİLİ GALERİLER Beyin Sağlığını Olumsuz Etkileyen 15 Besin

Beyin Sağlığını Olumsuz Etkileyen 15 Besin

Dans Etmek Beyin Sağlığını Nasıl Etkiliyor?

Dans Etmek Beyin Sağlığını Nasıl Etkiliyor?

Beyin Hakkında Daha Önce Duymadığınız Bilgiler

Beyin Hakkında Daha Önce Duymadığınız Bilgiler

Genç Bir Beyin Sağlıklı Vücutta Bulunur!

Genç Bir Beyin Sağlıklı Vücutta Bulunur!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.