DOLAR 32,3365
EURO 34,7792
ALTIN 2.387,41
BIST 10.265,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Beyin Sağlığını da Etkiliyor!

04.04.2020
A+
A-

Öksürük, ateş, nefes darlığı gibi belirtilerle ortaya çıkan Coronavirüsün beyin fonksiyonlarını da etkilediğini belirten Doç.Dr. Ömer Karadaş, “Virüsün beyin fonksiyonlarını etkilemesi sonucu baş ağrısı, baş dönmesi, beyin damar hastalıkları, bilinç bozuklukları, yürüme bozuklukları, epilepsi, nevralji ağrıları, duyu kayıpları ve kas ağrısı başta olmak üzere iskelet kası ile ilişkili bulgular ortaya çıkabilmektedir,” şeklinde konuştu.

Karadaş, Coronavirüsü vaka değerlendirmeleri artmaya devam ettikçe hastalığın şiddetlenmesine neden olan bazı durumların da tespit edildiğini, bu durumlardan en önemli nedenlerinin altta yatan diğer kronik hastalıklar, beyin ve beyin sapı tutulumu ile ilişkili nörolojik bulguların varlığı olduğunu kaydetti.

Yapılan incelemelerde, vakaların yaklaşık üçte birinde nörolojik bulguların varlığına rastlanıldığını ifade eden Karadaş, “Nörolojik belirtilerin doğrudan Coronavirüsün etkisinden mi kaynaklandığı yoksa ikincil etkilerinden mi ya da yaygın etkilerine mi bağlı olduğu tam anlaşılamamıştır. Virüsün birçok organın fonksiyonunu bozup, bu organları yetmezliğe soktuğu için virüsün beyine olan etkisi, virüsün oluşturduğu metabolik bozukluklardan ayırt edilememektedir. Elde edilen veriler ve incelenen vakalar arttıkça Coronavirüsün beyin ile sinir sistemi üzerine olan etkisi daha anlaşılır olacaktır,” şeklinde konuştu.

“KRİTİK HASTALIKLAR DIŞINDA HASTANEYE GİTMEYİN”

Doç. Dr. Karadaş, “Nöroloji hastalarının önemli bir kısmı yaşlı. Ayrıca hipertansiyon, diyabet, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları ve akciğer hastalıkları gibi bağışıklık sistemini etkiyen ek hastalıkları mevcuttur. Nörolojik hastalıklar değerlendirildiğinde, alzheimer, epilepsi, multiple skleroz (MS), parkinson ve ALS gibi rahatsızlıkları olan hastalar daha yüksek risk altındadır. Böyle yüksek riskli bireylerin hastalığı önleme ve kontrol altına alma ile ilgili kurallara ciddi anlamda uyması gerekir.” dedi.

Kritik hastalıklar dışında gidişmemesi gerektiğini vurgulayan Karadaş, şu şekilde konuştu:

“Soğuk algınlığı bulguları olan hastalar randevularını yeniden planlamalı, hastane ortamında zorunlu personel dışındaki kişilerin sayısı azaltılmalı, sağlık çalışanlarının telefonları ve elektronik cihazları dezenfekte edilmeli, koruyucu donanımların uygun şekilde giyilip çıkarılmalı, yüz yüze olan ziyaretler telekonferans veya video konferans şeklindeki ziyaretlere dönüştürülmeli.”

İLİşKİLİ HABERLER ABD'de 6 Çocuk Annesi Coronavirüsten Dolayı Hayatını Kaybetti

ABD’de 6 Çocuk Annesi Coronavirüsten Dolayı Hayatını Kaybetti

Putin’in Geçtiğimiz Hafta Görüştüğü Başhekim'de Coronavirüs Tespit Edildi

Putin’in Geçtiğimiz Hafta Görüştüğü Başhekim’de Coronavirüs Tespit Edildi

Roma'nın Satılmasına Coronavirüs Engeli

Roma’nın Satılmasına Coronavirüs Engeli

Ankara Uluslararası Film Festivali'ne Corona Engeli

Ankara Uluslararası Film Festivali’ne Corona Engeli

İLİşKİLİ GALERİLER ABD Başkanı Trump'tan Coronavirüs Açıklaması

ABD Başkanı Trump’tan Coronavirüs Açıklaması

Fransa'yı Coronavirüs Salgını Vurdu!

Fransa’yı Coronavirüs Salgını Vurdu!

Esra Dermancıoğlu'ndan Coronavirüs Mesajı

Esra Dermancıoğlu’ndan Coronavirüs Mesajı

Rusya'da Coronavirüs Nedeniyle Evlenmek ve Boşanmak Yasaklandı

Rusya’da Coronavirüs Nedeniyle Evlenmek ve Boşanmak Yasaklandı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.