Beyin Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ölümcül sonuçlara neden olan beyin kanseri, tedavi edilmediği zaman hastanın yaşam kalitesini düşüren ve bambaşka sorunların ortaya çıkmasına niçin olan çeşitli hastalıklara neden olur. İşte beyin kanseri hakkında merak ettikleriniz…
BEYİN KANSERİ NEDİR?
Beyin dokusu, zarları ya da sinirlerden kaynaklanan, hücrelerin kontrolsüz olarak, fazla fazla çoğalmalarına alt olarak artan kitlelere beyin ya da sinir sistemi tümörü denmektedir. Beyin tümörleri misal aldığı hücrelerin türüne kadar, derecesine göre, yerleşim yerlerine kadar farklı alanlara yönlendirilmiş olabilmektedir. Bazı beyin tümörleri yavaş gelişen, akıcı sınırlı ve iyi huyludur bazıları ise süratli çoğalan, saldırgan seyirli, yaygın ve fena huylu tümörlerdir.
BEYİN KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bitkiler, bulunduğu yere, boyutuna ve oluşma hızına emrindeki olarak dağıtılmış şikayetlere sebep olabilmektedir. Genel Olarak aralıksız veya ilerleyici baş ağrısı, bulantı ve kusma, nöbet (havale), kol ve bacakta dayanıksızlık (felç), konuşma ve görme bozukluğu, tavır bozukluğu ve fikir bozuklukları gibi şikayetler ile kendini gösterir. Şikayetler bir anda başlayabileceği gibi, yıllar içerisinde fazla yavaş bir şekilde gelişmiş de olabilir.
Tümörün beynin hangi bölgesini etkilediğine emrindeki olarak bütün veya kısmi felç (yüz, kol ve bacakta kuvvetsizlik), tavır ve görme bozukluğu (bulanık görme, çift görme vb.), tavır değişiklikleri ve fikir bozuklukları, bayılma, kasılma ve titreme gibi nöbetler meydana gelmektedir.
TANISI NASIL KONULUR?
Bahsettiğimiz şikayet ve bulgularla beraber ciddi klinik tereddüd varlığında bilgisayarlı tomografi (BT) ve/ya da manyetik rezonans (MR) görüntüleme yapılmalıdır. Günümüzde ilaçlı (kontrast maddeli) MR beyin tümörlerinin tanısını ayarlamak için standart görüntüleme yöntemlerindendir. Bazen tanıda arada kalınan durumlarda MR perfüzyon, MR spektroskopi gibi daha ayrıntılı MR görüntülemelerine lüzum duyulmaktadır. Ancak belirlenmiş teşhis bütün olarak ameliyat ile alınan bitkiler örneğinin mikroskop altında patolojik incelemesi sonucunda konulmaktadır. Birçok beyin tümörü ameliyat öncesi görüntüleme yöntemleri ile tanınabilse de emin teşhis ve sınıflandırma için biyopsi (tümörün tamamının ya da bir kısmının çıkarılması) gerekir. Nadir olarak bazı tümörlerin tanısında belden omurilik sıvısı alınarak yapılan laboratuvar incelemeleri de faydalı olabilmektedir.
BEYİN KANSERİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Beyin tümörlerinin bazılarında öncelikli tedavi cerrahidir. Birkaç beyin tümörü haricen (lenfoma, germ hücreli tümörler vb.) hemen tüm beyin tümörlerinde kasıt, tümörün hastaya zarar vermeden maksimum miktarda çıkarılmasıdır. Nüks ihtimali fazla düşük olan iyi huylu beyin tümörlerinde, ameliyat ile tümörün tamamı çıkarılabilirse diğer herhangi bir ilave tedaviye ihtiyaç duyulmamaktadır. Fakat bilhassa kötü huylu tümörlerde ve nüks ihtimali yüksek olanlarda, geride parça kalan tümörlerde ameliyat sonrasında ışın tedavisi (radyoterapi) ve kemoterapi uygulamasına gereklilik duyulur. aynı zamanda hastalar, tümöre tabi beyin ödeminin azaltılması için steroid (kortizon) tedavisi, tümörlere bağlı nöbetlerin önlenmesi içinse nöbet ilaçları kullanmaktadır.
İLİşKİLİ HABERLER
Beyin Kanamasının Belirtileri Nelerdir?
Beyin Sağlığını da Etkiliyor!
Beyin Denen Bilinmeyen
Oruç Tutmanın Beyin Üzerindeki Etkisi
İLİşKİLİ GALERİLER
Çocukların Beyinleri Nasıl Güçlendirilir?
Beyin Yorgunluğunu Yok Eden Besinler
Beyin Hakkında Daha Önce Duymadığınız Bilgiler