DOLAR 32,5465
EURO 34,9405
ALTIN 2.443,63
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C
Sal 17°C

Beyin Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

05.05.2020
A+
A-

Ölümcül sonuçlara neden olan beyin kanseri, tedavi edilmediği zaman hastanın yaşam kalitesini düşüren ve bambaşka sorunların ortaya çıkmasına niçin olan çeşitli hastalıklara neden olur. İşte beyin kanseri hakkında merak ettikleriniz…

BEYİN KANSERİ NEDİR?

Beyin dokusu, zarları ya da sinirlerden kaynaklanan, hücrelerin kontrolsüz olarak, fazla fazla çoğalmalarına alt olarak artan kitlelere beyin ya da sinir sistemi tümörü denmektedir. Beyin tümörleri misal aldığı hücrelerin türüne kadar, derecesine göre, yerleşim yerlerine kadar farklı alanlara yönlendirilmiş olabilmektedir. Bazı beyin tümörleri yavaş gelişen, akıcı sınırlı ve iyi huyludur bazıları ise süratli çoğalan, saldırgan seyirli, yaygın ve fena huylu tümörlerdir.

BEYİN KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bitkiler, bulunduğu yere, boyutuna ve oluşma hızına emrindeki olarak dağıtılmış şikayetlere sebep olabilmektedir. Genel Olarak aralıksız veya ilerleyici baş ağrısı, bulantı ve kusma, nöbet (havale), kol ve bacakta dayanıksızlık (felç), konuşma ve görme bozukluğu, tavır bozukluğu ve fikir bozuklukları gibi şikayetler ile kendini gösterir. Şikayetler bir anda başlayabileceği gibi, yıllar içerisinde fazla yavaş bir şekilde gelişmiş de olabilir.

Tümörün beynin hangi bölgesini etkilediğine emrindeki olarak bütün veya kısmi felç (yüz, kol ve bacakta kuvvetsizlik), tavır ve görme bozukluğu (bulanık görme, çift görme vb.), tavır değişiklikleri ve fikir bozuklukları, bayılma, kasılma ve titreme gibi nöbetler meydana gelmektedir.

TANISI NASIL KONULUR?

Bahsettiğimiz şikayet ve bulgularla beraber ciddi klinik tereddüd varlığında bilgisayarlı tomografi (BT) ve/ya da manyetik rezonans (MR) görüntüleme yapılmalıdır. Günümüzde ilaçlı (kontrast maddeli) MR beyin tümörlerinin tanısını ayarlamak için standart görüntüleme yöntemlerindendir. Bazen tanıda arada kalınan durumlarda MR perfüzyon, MR spektroskopi gibi daha ayrıntılı MR görüntülemelerine lüzum duyulmaktadır. Ancak belirlenmiş teşhis bütün olarak ameliyat ile alınan bitkiler örneğinin mikroskop altında patolojik incelemesi sonucunda konulmaktadır. Birçok beyin tümörü ameliyat öncesi görüntüleme yöntemleri ile tanınabilse de emin teşhis ve sınıflandırma için biyopsi (tümörün tamamının ya da bir kısmının çıkarılması) gerekir. Nadir olarak bazı tümörlerin tanısında belden omurilik sıvısı alınarak yapılan laboratuvar incelemeleri de faydalı olabilmektedir.

BEYİN KANSERİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Beyin tümörlerinin bazılarında öncelikli tedavi cerrahidir. Birkaç beyin tümörü haricen (lenfoma, germ hücreli tümörler vb.) hemen tüm beyin tümörlerinde kasıt, tümörün hastaya zarar vermeden maksimum miktarda çıkarılmasıdır. Nüks ihtimali fazla düşük olan iyi huylu beyin tümörlerinde, ameliyat ile tümörün tamamı çıkarılabilirse diğer herhangi bir ilave tedaviye ihtiyaç duyulmamaktadır. Fakat bilhassa kötü huylu tümörlerde ve nüks ihtimali yüksek olanlarda, geride parça kalan tümörlerde ameliyat sonrasında ışın tedavisi (radyoterapi) ve kemoterapi uygulamasına gereklilik duyulur. aynı zamanda hastalar, tümöre tabi beyin ödeminin azaltılması için steroid (kortizon) tedavisi, tümörlere bağlı nöbetlerin önlenmesi içinse nöbet ilaçları kullanmaktadır.

İLİşKİLİ HABERLER Beyin Kanamasının Belirtileri Nelerdir?

Beyin Kanamasının Belirtileri Nelerdir?

Beyin Sağlığını da Etkiliyor!

Beyin Sağlığını da Etkiliyor!

Beyin Denen Meçhul

Beyin Denen Bilinmeyen

Oruç Tutmanın Beyin Üzerindeki Etkisi

Oruç Tutmanın Beyin Üzerindeki Etkisi

İLİşKİLİ GALERİLER Çocukların Beyinleri Nasıl Güçlendirilir?

Çocukların Beyinleri Nasıl Güçlendirilir?

Beyin Yorgunluğunu Yok Eden Besinler

Beyin Yorgunluğunu Yok Eden Besinler

Beyin Hakkında Daha Önce Duymadığınız Bilgiler

Beyin Hakkında Daha Önce Duymadığınız Bilgiler

Genç Bir Beyin Sağlıklı Vücutta Bulunur!

Genç Bir Beyin Dinç Vücutta Bulunur!

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.