DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Belirtisiz hastaların akciğeri tehlikede!

20.06.2020
A+
A-

Türkiye Gazetesi’nden Ziyneti Kocabıyık’ın haberine tarafından koronavirüs enfeksiyonunu belirtisiz geçirenlerin sayısı hasta olanlardan daha fazla. Son dönemde toplumda birçok kişide “Umarım fark etmeden hastalığı geçirmişimdir” düşüncesi başat olmaya başladı.

Ancak son bilimsel veriler belirtisiz geçirenlerin de tehlike altında olduğunu ortaya koyuyor.

Geçtiğimiz günlerde Nature dergisinde yayınlanan bir makale, semptomsuz hastalarda da büyük oranda akciğer bulgularının olduğunu ve virüse aleyhinde bağışıklık süresinin daha kısa olduğunu ortaya koydu. Eldeki bilimsel verilerle toplumda sürü bağışıklığı gelişmesi ya da bağışıklık galip gelmek amacıyla “olayım kurtulayım” düşüncesinin Covid-19 için geçerli olmadığını söyleyen İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner “Hastalık yüzde 40 oranında belirtisiz gidiyor. Son araştırmalar, virüsün herzamanki belirtileri göstermiyor olmasının vücutta zarar yapmadığı anlamına gelmiyor. Nature’daki makalede asemptomatik hastaların yüzde 66,7’sinin Akciğer BT bulgusu var.  Bu rahatsızlık uzun dönemde akciğerde fibrozis adı bahşedilen doku hasarına sebep olabiliyor. Belirtisiz giden vakalarda da akciğer hasarı ortaya çıkabilir” dedi.

Asemptomatik hastaların daha düşük antikor yani bağışıklık cevabı geliştirdiğine muhabere eden Prof. Dr. Çetiner “Bağışıklık süreleri de daha kısa oluyor. Ayrıca bu kişiler daha uzun süre virüs atıyorlar oysa bu virüsün ne kadar rahatsızlık yapma yeteneğine sahip olduğu bilinmiyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.