DOLAR 32,3666
EURO 34,9608
ALTIN 2.325,60
BIST 9.125,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Bedri Baykam’ın ‘UNESCO’ başarısı

09.05.2019
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nden Tugay Saday’ın haberine göre Ressam Bedri Baykam, International Associations of Art’ın (IAA – Uluslararası Sanat Derneği) 2011 yılında Meksika’da yapılan genel kuruluna Türkiye temsilcisi olarak katılmıştı. Genel kurulda Bedri Baykam’ın Leonardo da Vinci’nin doğum günü olan 15 Nisan’ın Dünya Sanat Günü olarak kutlanmasını önerisi kabul edilmişti.

2012’den itibaren 60’ı aşkın ülkede Dünya Sanat Günü, 15 Nisan’da etkinliklerle kutlanmaya başlandı. 2015 yılında IAA Dünya Başkanlığı’na seçilen Bedri Baykam, Dünya Sanat Günü’nü UNESCO Günleri’nden biri olarak resmileşmesini teklif etti.

UNESCO Yürütme Kurulu’nda yapılan oylamada bu teklif kabul edildi. Böylece Bedri Baykam’ın ve Türk sanatçılarının 2011’de başlatılan Dünya Sanat Günü girişimi 2020’de UNESCO GÜNLERİ arasındaki yerini aldı.

Piramid Sanat’ta basın toplantısı düzenleyen Bedri Baykam “Lenardo da Vinci’nin çok yönlü bir deha olması, onu kuşaklar gözünde eskimeyen bir beyin olarak belirmesi ve bu yüzden güncel kalmasını sağlıyor. O yüzden Leonardo da Vinci’nin doğum günü oy birliği ile kabul edildi. 2011’den itibaren 15 Nisan’da kutlanıyordu. 2018 yılında Uluslararası Sanat Dernekleri olarak UNESCO’ya müracaat ettik. Uzun süren bürokratik ve diplomatik süreçlerin ardından 16 Nisan’da kabul edildi. Dünya Sanat Günü UNESCO Günleri’nden biri haline geldi” dedi.

YSK’NIN KARARINI DA DEĞERLENDİRDİ

Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul seçimlerini iptal kararlarıyla ilgili de Sözcü’ye konuşan Bedri Baykam, “Bugüne kadar benim parçası olduğum sanat camiası birçok seçimden mağlup çıktı. Birçok seçimde bizim oy vermediğimiz parti veya partiler kazandı. Biz buna üzüldük. Ama yolumuza devam ettik. Kaybedenlerin özeleştiri yapmaları gerekiyor. Türkiye’nin ihtiyacı tekrar seçim süreci değildir. Ekonomiyi mahvetmek, insanların tatilini yok etmek, insanların demokrasiye hukuka olan inançlarını yok etmeye çalışmak kimseye bir şey kazandırmaz. Seçim iktidar kazanana kadar tekrarlanan veya iktidar kazanana tekrar sayılan, farklı yöntemlerle sayılan hatta YSK ve farklı gruplar tarafından oylanan bir oyuncak değildir” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.