DOLAR 32,4165
EURO 34,7855
ALTIN 2.399,97
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Bebeklerde Eğri Bacak

24.06.2020
A+
A-

Eğri ayakları olan bebeklerde, but kaslarını topuklarına bağlayan tendonlar fazla kısadır. Bu sıkı tendonlar ayağın şeklinin bükülmesine neden olur.

Bebeklerde Çarpık Ayak Belirtileri

• But parmakları karşı ayağa bakacak şekilde içeri ve aşağı dürüst dönen bir but

• Çarpık ayak öteki ayaktan daha küçük olabilir (½ inç’e kadar daha kısa)

• Eğri ayaktaki topuk normalden daha küçük olabilir

• Ağır vakalarda, çarpık üçgenin taban olmayan kenarı baş aşağıda bükülebilir

• Eğri ayaktaki ve bacaktaki baldır kasının birazcık daha minik olması

Bebeklerde Eğri Üçgenin Taban Olmayan Kenarı Neden Olur

Bebek dokuz ay boyunca rahim içinde kıvrık olarak durur ve doğduğunda dizler doğal olarak içe doğru eğilir. Buradaki “doğal olarak eğilmiş”, aylarca kıvrılmış pozisyonları nedeniyle ayak kemiklerinin, bebeğin ayakları bir araya getirildiğinde dizlerin birbirine değmeyeceği şekilde olması anlamına kazanç. Bunun yerine, birbirinden adamakıllı ayrı da olabilirler ve bebeğin ayaklarının ön kısmı da kavisli görünebilir. Bunların hepsi bebeğin rahimdeki pozisyonundan kaynaklanmaktadır.

Çarpık ayaklar yaşamın birincil birkaç ayında iyice normaldir. Gelişim esnasında bebeğin rahimdeki kıvrılmış pozisyonunu yansıtırlar. Bebeğin bacakları normalde eğilir (ayaklar ve etap bilekleri bir arada olsa bile dizleri geniş aralıkta kalır). Durum ağır ağır kendi kendini düzeltir. Bebeğin ayakları büyüdükçe bacaklarını tekmeleyerek hareket ettirmeye, ayakları üzerinde durmaya özellikle de yürüdükçe daha da düzleşir. Bebeğin ayakları avuç içine nazikçe alınır.

Ayakların ön kısmının nasıl içeriye doğru hafifçe kıvrıldığına uyarı edilir. Ve ardındaki ağır ağır topuk tutulur ve ayakların ön kısmı olması gerektiği içten konuma dürüst kibarca uzatılır. Bunu kolay ve yumuşak uzanmalarla edebilmek mümkünse endişelenecek bir şey yoktur. “Eğrilik” birkaç ay içinde kendini düzeltecektir. Kemiğin kendisini düzeltmesine yardım etmek için bu hafif germe egzersizlerine uyumlu olarak devam edilir. Bebek uyurken, bitmiş bir fetal pozisyonda kıvrılmadığından emin almak gerekir.

Bebeğin Çarpık Ayakları Hakkında Endişelenmek Gerekir Mi?

Bebeklerde Eğri Üçgenin Taban Olmayan Kenarı aşağıdaki durumlarda bir sorunun işaretidir:

• Ayak kolay germe egzersizleri ile düzelmiyorsa

• Ayaklar, birincil 2 ayda hiçbir düzelme işareti göstermiyorsa

• Ayakların ön kısmı normalden çok daha geniş bir açıyla kavisli ise

• Bebeğin ayaklarının içe doğrulduğu kısımlarda derin bir buruşukluk olması durumunda

Yukardaki durumlarda, bebeğin doktoruyla konuşmak ve gerekirse ortopedi doktoruna müracaat etmek gerekir.

Bebeklerde Eğri Bacak Nasıl Düzeltilir

Germe: Germe egzersizleri, uyumlu olarak yapılırsa, fazla pozitif fark yaratır. Ara Sıra, aylarca günde 4-5 kez yapılması gerekebilir.

Çabuk Alçılama: Bebeğin ayaklarının şeklini düzeltmek için ortopedi uzmanı ayakları alçıya koyacaktır. Çabuk alçılama denilen bu teknik ile her iki haftada bir ayakların yeni oluşan şekline tarafından yeni alçılama yapılır.

Cerrahi: Çarpık çok belirginse, hekim düzeltmek için ameliyat önerebilir

Bu sorunu yaşamış bebeklerin takriben yüzde 50’sinin her iki ayağında da vardır. Tedaviye erken başlamalıdır, normalde doğumdan kısa bir süre daha sonra, çünkü bebeğin ayağını baştan şekillendirmek daha kolaydır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.