DOLAR 32,2674
EURO 34,6953
ALTIN 2.393,93
BIST 10.289,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 20°C
Paz 20°C

Bebeklerde Çene Titremesi

24.06.2020
A+
A-

Bebeklerde çene titremesi niçin oluşur? Kaygılanmak Gerekir mi?

Bebekler, sıkışık bir rahim içinde kıvrılmış bir halde uzun vakit geçirdikten sonradan doğumu takip eden birkaç ay içinde nörolojik sistemlerinde büyük değişiklikler yaşamaya başlarlar. Vücutlarını nasıl hareket ettireceklerini öğrenirler. Yavaş ama belirli adımlarla adale kontrolü ve koordinasyon gibi becerileri geliştirirler.

Bu yüzden bebeğin beyni gereğinden fazla elektriksel sinyaller oluşturur. ara sıra adale seğirmesi veya küçük, istemsiz spazmlar bu aşamada yaygındır. Bu yüzden, ağlamadıklarında bile küçük bebeğin çenesinin titrediğini bakmak gerçekten şaşırtıcı olmamalıdır

Çoğu süre, bu sinirsel titremelere, vücutlarının strese cevap olarak saldığı norepinefrin adı verilen bir hormon neden olur. Norepinefrin seviyeleri düştükçe, bebeğin çene titremelerinin sıklığı da artacaktır.

Keza yeni doğan bebek uyurken çene kası spazmına şahit olunduysa ayrım edilecektir ki göz hareketlerinde de (REM) uyku döngüsü sırasındaki kas seğirmeleri beklenir. Bu, sensörimotor gelişiminin gerçekleştiği fazdır. Beyinleri ve bedenleri, şimdiye kadar öğrendiklerini entegre etmekle meşgulken, bununla birlikte sinir yollarını da güçlendiriyor durumdadır.

Emzirmede, çene seğirmesi veya çene titremesi için bir diğer mümkün açıklamadır. Basit bir operasyon gibi görünse de emzirme sahiden dil, çene, boğaz, dudaklar ve yüzdeki kompleks bir dizi kas hareketini gerektirir. Özellikle birincil birkaç hafta içinde bebeğin çenesinin adale yorgunluğu sebebiyle titremesi ya da titremesi muhtemeldir.

Bebeklerde Çene Titremesi için diğer akla yatkın açıklamalar şunlardır:

• D vitamini eksikliği

• Hipoglisemi (düşük kan şekeri seviyeleri)

• Hipotermi (beden ısısında ani bir düşüş sebebiyle)

Bu üç şeyden birinden şüphelenildiği durumlarda çocuk doktoruna danışmak gerekir.

Çene Titremeleri Ne vakit Bir Soruna İşaret Edebilir

Bebeklerde çene titremeleri gelişimlerinin tamamen adi bir parçası olduğundan genellikle endişelenecek bir şey değildir. Ve birçok durumda, bir çene titremesi basitçe minik çocuğun ağlamak üzere olduğunun bir işaretidir.

Aşağıdaki fonksiyonlar sürükleyici çalıştığı sürece çene titremelerinin genel duruma yerinde olduğu düşünülmelidir:

• Emzirme esnasında adale refleksleri

• Şaşırdıkları ya da şaşırdıkları süre koruyucu adale refleksleri

• Nefes ve uyku düzenleri

aynı zamanda, daha büyük adale gruplarının ya da ceset parçalarının birkaç saniye her tarafında sürekli spazm yaptığı durularda bariz titremeleri de göz ardı edilmemelidir. Bu titremeler ciddi bir nörolojik durumun göstergesi olabilir. Bu durumda eşlik eden çene titremeleri konusunda dikkat etmek gerekir:

• Uyku veya nefes almada zorluk

• Gelişen fussiness veya sessizlik

• Gülümseme gibi sosyal etkileşim ipuçlarının kaybı

• Öğrenme veya gelişimsel yükselme eksikliği

Bebeğin yaşamsal tehlike taşıyan bir durumu yoksa bebek titremeleri olurken kaydetmeye hedeflemek gerekir. Bu spazmlar epilepsi, down sendromu veya bedensel travma belirtisi olabilir.

Ya çene titremesi geçmezse?

Bebeklerde çene titremesi bebeklerin motor gelişiminin tipik bir parçasıdır ve sadece birkaç ay sürmelidir. Nadir durumlarda, bebek titremeleri veya kas spazmları 4 yaşına dek devam edebilir. Kalıtsal ya da nörolojik bir durumdan kaynaklanan bir çene titreşim sorunu olması durumunda potansiyel olarak konuşmaları, motor becerileri ve hatta davranışları etkileyebilir.

Titreme ilk gözlemlendiğinde semptomların altındaki sebebi atamak için kan testleri veya beyin taramaları kullanılabilir. Teşhis ve tedavi ne kadar erken başlarsa, netice pek iyi sonuç alınır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.